Goed Geld Gala levert Plan Nederland €2.001.197,- op: Postcode Loterij steunt ‘bloedserieuze zaak’ in Uganda

150.000 meisjes en jonge vrouwen in Uganda kunnen dankzij Plan Nederland en de Ugandese maandverbandproducent AFRIpads de komende 4 jaar weer volledig deelnemen aan school en werk, zonder dat menstruatie daarbij een beperkende factor is. Dinsdagavond werd tijdens het Goed Geld Gala namelijk bekend gemaakt dat Plan Nederland €2.001.197,- ontvangt van de Nationale Postcode Loterij voor het project ‘Een bloedserieuze zaak’. Dit komt bovenop de jaarlijkse bijdrage van €2.7 miljoen die de Postcode Loterij aan Plan beschikbaar stelt. Met dit extra bedrag wordt de menstruatie-problematiek in de Ugandese regio’s Lira en Kamuli aangepakt door het beschikbaar stellen van maandverband, het verspreiden van kennis en het bieden van werkgelegenheid. Menstruatie leidt nu tot uitval op school en werk en gezondheidsproblemen door gebrek aan maandverband en goede sanitaire voorzieningen.

“We zijn ontzettend blij en trots dat de Postcode Loterij het project heeft beloond met dit geldbedrag. Ongesteld zijn is zoiets natuurlijks, het hoort bij het vrouw zijn. Het mag daarom absoluut geen belemmering vormen voor de toekomst van een meisje. Hier puilen de schappen van iedere drogist en supermarkt uit van de sanitaire producten die het menstruatieongemak tot een minimum beperken. Maar in landen als Uganda hebben meisjes die producten niet en houdt de schaamte voor het doorlekken, of het ongemak van een schurende krant tussen hun benen, hen thuis. We halen dit uit de taboesfeer en zorgen voor concrete oplossingen zodat ze naar school kunnen blijven gaan en opgroeien tot krachtige en trotse vrouwen,” aldus Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland.

1600 dagen ongesteld

Een gezonde vrouw is ongeveer 1.600 dagen in haar leven ongesteld. Dagen van ongemak, want ongesteld zijn is geen pretje. Maar in Uganda is het meer dan alleen ongemak. 28% van de meisjes in Uganda blijft door het gebrek aan maandverband en sanitaire voorzieningen tijdens hun menstruatie thuis van school. Dat leidt tot grote leerachterstanden die uitmonden in vroegtijdig schooluitval, met alle gevolgen van dien voor hun kansen op werk en inkomen. Gebrekkige hygiëne leidt bovendien tot gezondheidsrisico’s. Menstruatieproblematiek is een groot, maar onderschat probleem met verstrekkende gevolgen voor een meisje en haar omgeving.

AFRIpads

Plan Nederland richt zich met het project op het beschikbaar stellen van duurzaam en goedkoop maandverband aan 150.000 meisjes en jonge vrouwen. Het maandverband, de zogenoemde AFRIpads, worden door Plan tegen inkoopprijs ingekocht en tegen diezelfde inkoopprijs doorverkocht aan verkopers. Eén setje AFRIpads bestaat uit uitwasbaar maandverband en gaat ongeveer een jaar mee. Plan richt samen met de producent een distributielijn op en traint 100 vrouwen zodat ze als verkoper van AFRIpads aan de slag kunnen en een eigen inkomen verdienen. Op scholen worden daarnaast leraren getraind en school health clubs opgericht om kennis over hygiëne en menstruatie te verspreiden en fabels en taboes tegen te gaan. Ook komen er op scholen goede sanitaire voorzieningen die moeten bijdragen aan een verbeterde hygiëne en minder schooluitval bij meisjes.