Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Eerste tussenstand Giro555: 579.773,15 euro

  • 29 april 2015

Hulpverleners bezorgd over het uitbreken van ziektes

Vierentwintig uur na de bekendmaking van de Nationale Actie “Nederland helpt Nepal” is er al 579.773,15 euro binnengekomen op de rekening van Giro 555.
“Dit is een hele mooie eerste actiedag. Fantastisch om te zien dat steeds meer Nederlanders in actie komen voor de slachtoffers van deze vreselijke ramp”, zegt Gijs de Vries, voorzitter van de Nationale Actie.

Giro555Hulpverleners werken met man en macht om de getroffenen van de aardbeving te helpen. Door landverschuivingen en de harde regen blijft het moeilijk om afgelegen gebieden te bereiken. Hulpverleners maken zich zorgen over het risico op het uitbreken van ziektes, als gevolg van de schade aan de watervoorziening en gebrek aan sanitaire voorzieningen.

“Door de aardbeving is de infrastructuur in Nepal zwaar beschadigd. Veel waterleidingen zijn kapot waardoor schoon drinkwater niet meer beschikbaar is”, vertelt Els Schapendonk, hulpverlener van het Rode Kruis vanuit Kathmandu.
Schapendonk: “Het regent hier heel hard. Het rioleringssysteem is op normale dagen al ontoereikend en zorgt nu, na de aardbeving, voor grote problemen. Door de regen komt het water omhoog. Cholera en diarree zijn de grootste zorgpunten. Duizenden mensen slapen in Kathmandu op straat, uit angst voor naschokken. Mensen hebben provisorisch toiletten op straat gemaakt, bijvoorbeeld een gat in de grond met zeil erom heen. Ze durven af en toe in hun huis naar de wc te gaan.”

“Naast onderdak, hebben schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen als latrines de grootste prioriteit”, vertelt Nienke Smidtman, hoofd noodhulp van Oxfam Novib.
Met geld van Giro555 zetten hulporganisaties zich in om uitbraak van besmettelijke ziektes te voorkomen. Oxfam Novib levert bijvoorbeeld op vier locaties in de Kathmandu-vallei drinkwater en bouwt toiletten. De komende dagen breiden ze dat samen met andere organisaties uit naar 16 locaties. Ook organisaties als Rode Kruis, Terre des Hommes, Unicef en Plan Nederland zetten in op het uitdelen van hygiëne kits, voorlichting over hygiëne en aanleg van sanitaire voorzieningen.

SHO: Nederland helpt Nepal

Giro555Plan Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO), die actie voert voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.