Girls Rights Watch op Gelijk=Anders Festival

27 juni 2015

De Girls Rights Watch, de jongerenlobbyisten van Plan Nederland, geven vandaag hun visie op de agenda voor duurzame ontwikkeling op het Gelijk=Anders Festival in Amsterdam. Tijdens dit festival over gelijkheid voor man, vrouw, homo, trans en alles daartussenin maken publiek en sprekers samen de balans op: in hoeverre zijn de afspraken nagekomen die 189 landen in 1995 in Beijing hebben gemaakt over vrouwenrechten, eerlijk loon, het bestrijden van (huiselijk) geweld en seksuele rechten?

gelijk is anders festivalHet antwoord is duidelijk: geen van de landen heeft de gemaakte afspraken volledig uitgevoerd. Het realiseren van seksuele rechten en de strijd tegen seksegerelateerd geweld en ongelijke machtsverhoudingen zijn nog steeds actueel. En juist nu, in een tijd van conflict en groeiende ongelijkheid, is het belangrijker dan ooit de ambities van Beijing hoog op de agenda te houden.

Op de bres

Gelukkig springen overal in de wereld vrouwen en mannen op de bres voor gelijkheid van de seksen en het Gelijk=Anders Festival brengt veel van hen samen. Zo dagen de jongeren van de Girls Rights en de Child Friendly Agencies Nederland het publiek uit om mee te discussiëren over het realiseren van de sustainable development goals en vertelt de Syrische activiste Oula Ramadan hoe zij geweld tegen vrouwen bestrijdt in een door oorlog en radicalisme verscheurd land. Mariska Majoor (Proud) zet de positie van sekswerkers op de kaart en organisaties Women on Waves, Mama Cash, Cordaid en Hivos vragen internationale activisten uit onder meer Mexico, Syrië, Pakistan en Ecuador wat we kunnen leren van hun strijd voor gelijke rechten. Het festival wordt afgesloten met een talkshow onder leiding van Zarayda Groenhart, met vele gasten en minister Ploumen als tafeldame.

Gelijk=Anders wordt georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door Hivos, PlanNederland, Mama Cash, RutgersWPF, Oxfam Novib, Cordaid, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Buitenlandse Zaken,WOMENInc, ICCO, Atria, Nederlandse Vrouwenraad, FNV Mondiaal, Gemeente Amsterdam, Netwerk VN Vrouwenverdrag, TIYE International, African Sky, MenEngage, en WO=MEN – Nederlands Genderplatform.

Meer informatie over het festival: gelijkisanders.nl
Meer over de Girls Rights Watch: plannederland.nl/girlsrightswatch

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind