Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Girls Not Brides: samen tegen kindhuwelijken

  • 8 november 2016

Mabel van Oranje lanceerde gisteren Girls Not Brides Nederland; een nieuw netwerk tegen kindhuwelijken opgericht door dertien Nederlandse organisaties, waaronder Plan Nederland. Girls Not Brides Nederland strijdt – samen met tientallen partnerorganisaties in Afrika en Azië – om kindhuwelijken internationaal en nationaal te voorkomen.

kindhuwelijkenHard nodig

Het netwerk wil kennis delen en vergroten en het onderwerp kindhuwelijken op de Nederlandse politieke agenda houden. Dat een dergelijk netwerk hard nodig is, blijkt wel uit de cijfers: elke drie seconden wordt ergens in de wereld een meisje uitgehuwelijkt. Vaak gedwongen en met een veel oudere man…

Girls should be girls, not brides!

Vijftien miljoen bruidjes per jaar

Wereldwijd worden elk jaar 15 miljoen minderjarig meisje uitgehuwelijkt. 90% van de tienerzwangerschappen vindt plaats binnen het huwelijk. Complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling zijn wereldwijd de op een na voornaamste doodsoorzaak onder 15-19 jarige meisjes. In Nederland worden jaarlijks 250 kindhuwelijken gesloten (cijfers universiteit Maastricht).

Samen sterk tegen kindhuwelijken

small-Girls Not Brides-018
De Taart van m’n Tante maakte deze taart speciaal voor de lancering van Girls Not Brides Nederland.

De deelname van Plan Nederland aan het Girls Not Brides netwerk is een belangrijke toevoeging op de bestaande projecten waarmee Plan al jaren strijdt tegen kindhuwelijken. “Door samen te werken met twaalf andere organisaties kunnen we onze krachten bundelen”, vertelt Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland. “Het is namelijk een lastige strijd, het voorkomen van de miljoenen kindhuwelijken die jaarlijks wereldwijd voltrokken worden. Én om ervoor te zorgen dat alle meisjes een goede opleiding en kansen krijgen. Dit vergt een enorme inspanning, die we met Girls Not Brides Nederland gezamenlijk oppakken. Iedere organisatie brengt kennis in. Zo heeft Plan Nederland bijvoorbeeld veel ervaring in het tegengaan van kindhuwelijken, door in de dorpen en wijken samen te werken met meisjes en jongens, ouders, leerkrachten en dorpsleiders. We geven meisjes voorlichting en ondersteuning om voor zichzelf op te komen. Maar we weten ook dat we alleen werkelijk een verandering teweeg kunnen brengen als we de jongens en mannen mee krijgen.”

Girls Not Brides!

Girls Not Brides Nederland is onderdeel van Girls Not Brides; een wereldwijd netwerk van meer dan zeshonderd organisaties verspreid over tachtig landen die kindhuwelijken bestrijden. De dertien Nederlandse deelnemende organisaties zijn onderverdeeld in drie Nederlandse kindhuwelijk allianties:

  • Her Choice; Stichting Kinderpostzegels, The Hunger Project, International Child Development Initiatives, Universiteit van Amsterdam;
  • Yes I Do; Plan Nederland, Rutgers, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, Koninklijk Instituut voor de Tropen;
  • More Than Brides; Save the Children Nederland, Simavi, Oxfam Novib, the Population Council.

Deze drie allianties werken in partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse zaken in vijf jarige programma’s (2016-2020) in meer twintig landen om kindhuwelijken tegen te gaan.

Voor meer informatie over Girls Not Brides Nederland: Charlotte Smit: 06 – 81619414 of charlotte.smit@plannederland.nl

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.