Geheime gezondsheidzorg voor moeders en kinderen in Zimbabwe

7 april 2015

In delen van Zimbabwe verbiedt een religieuze sekte medische zorg aan haar volgers. Vooral voor zwangere vrouwen en kleine kinderen kan dit gebrek van moeder- en kindzorg verstrekkende gevolgen hebben. Plan heeft voor hen daarom een verborgen gezondheidscentrum ingericht. In deze geheime tuin krijgen moeders en kinderen de zorg die zij nodig hebben om te overleven.

World Health Day1 201407-ZWE-11-lprVolgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven dagelijks 800 vrouwen als gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling; 99 procent van deze vrouwen komt uit ontwikkelingslanden.

Moestuin

Medische zorg is voor veel zwangere vrouwen en moeders in ontwikkelingslanden nog steeds te duur, te ver weg of het is verboden, zoals in delen van Zimbabwe. Evans, een gezondheidswerker van Plan, zag in zijn dorp veel vrouwen en kleine kinderen sterven door gebrek aan medische zorg. Hij en zijn vrouw besloten daarom hun moestuin beschikbaar te stellen aan Plan voor het inrichten van een gezondheidscentrum tussen de planten en achter de bomen. “We werken in het geheim om de vrouwen te beschermen die tegen de wil van hun echtgenoot naar de kliniek komen”, vertelt hij. “Dat is moeilijk, maar heel erg de moeite waard als ik vrouwen en kinderen die ziek waren weer gezond zie rondlopen.”

Met medicatie te genezen

World Health Day2 201407-ZWE-10-lprVeel vrouwen reizen lange afstanden om in de verborgen kliniek levensreddende medische zorg te krijgen. Een van die vrouwen is Vimbai. Zij verloor binnen vijf jaar drie kinderen aan malaria, griep en mazelen, ziektes die met medicatie gemakkelijk te genezen zijn. Vimbai hoorde van de kliniek en zocht daar hulp voor haar twee nog levende kinderen. “Ik wist helemaal niet dat de ziektes waaraan mijn kinderen zijn overleden te genezen zijn”, vertelt ze. “Toen ik daar achter kwam, realiseerde ik me dat medische hulp zoeken toch de beste oplossing is.”

Chipo is twee maanden zwanger en ook haar man is tegen gezondheidszorg. Maar op advies van haar schoonzuster, die dankzij medische zorg twee gezonde kinderen heeft, besloot Chipo om ook naar de kliniek te gaan: “Met goede begeleiding en zorg in de eerste maanden van mijn zwangerschap, is de kans groter dat ik straks een gezond kindje krijg.”

Gezondheid beschermen

De geheime tuin in Zimbabwe is een van de vele initiatieven van Plan om de gezondheid van vrouwen en kinderen te beschermen, in Zimbabwe en in alle andere landen waar Plan werkt. “Ik ben zo dankbaar voor deze kliniek”, zegt Vimbai met een glimlach. “Ook al moeten we er stiekem naartoe. Ik ben blij dat de twee kinderen die ik nog heb nu gezond zijn.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind