Filmfestival Kindhuwelijken

29 september 2015

Op 11 oktober is het Wereldmeisjesdag. Deze dag is door de VN, na een succesvolle lobby van Plan, in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de ongelijke positie van meisjes wereldwijd. Jaarlijks staat Plan op Wereldmeisjesdag wereldwijd op de barricades voor de rechten van meisjes, met bijzondere evenementen en acties.

Plan Nederland organiseert filmfestival rond kindhuwelijken

In samenwerking met Movies that Matter organiseert Plan een filmfestival rond kindhuwelijken in De Hallen (Amsterdam). Het programma:

  • Maandag 5 oktober om 19.00 uur is de Turkse speelfilm Mustang te zien. In een dorpje in het noorden van Turkije komen Lale en haar vier zussen terug van hun laatste schooldag. Onderweg spelen de meisjes onschuldig uitgelaten nog wat met de jongens uit het dorp. De meisjes raken verwikkeld in een groot schandaal met onverwachte gevolgen.

 

  • Woensdag  7 oktober is om 19.00 uur de speelfilm I Am Nojoom, Age 10 and Divorced te zien. Wanneer ze nog maar acht jaar oud is, wordt Nojoom gedwongen te trouwen met een man van dertig. Ze weigert zich echter als echtgenote te gedragen.

 

  • Zondag 11 oktober (Wereldmeisjesdag) sluit het programma af met om 19.00 uur een vertoning van de speelfilm Difret, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders. Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Hirut weet te ontsnappen en schiet haar belager neer. Hierop staat volgens het lokale recht de doodstraf. De vrijgevochten advocate Meaza (Meron Getnet) bemoeit zich met de zaak.

Na afloop is er een gesprek met Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland en Chief Kalasa Lukangaba uit Zambia. Hij strijdt in Zambia voor kinderrechten en het beëindigen van kindhuwelijken. De avond wordt gepresenteerd door Daphne Bunskoek, ambassadeur van Plan Nederland.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind