Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Filipijnen: Plan gereed voor snelle hulpverlening bij orkaan Rammasun

  • 15 juli 2014

De eerste orkaan van dit jaar heeft de Filipijnen bereikt. Rammasun is de ergste storm die het land aandoet sinds de verwoestende orkaan Haiyan vorig jaar. Plan houdt de situatie nauwlettend in de gaten om wanneer nodig snel tot hulpverlening over te gaan.

Grootste orkaan na Haiyan

Rammasun is niet zo groot als Haiyan, maar trekt over diverse gebieden die vorig jaar door deze superorkaan zijn getroffen. Windstoten tot 150 kilometer per uur gaan gepaard met fikse regenbuien die tot overstromingen kunnen leiden. Kustgebieden in het oosten zijn ontruimd. Marco Savio, waarnemend landendirecteur op de Filipijnen: “Onze lokale contactpersonen houden ons voortdurend op de hoogte van de ontwikkelingen. Onze noodhulpexperts staan klaar om snel actie te ondernemen en getroffen inwoners de benodigde hulp te bieden. De mensen in de gebieden die vorig jaar getroffen zijn, zijn ontzettend kwetsbaar. Een nieuwe verwoestende orkaan is het laatste wat ze kunnen gebruiken.”

Kinderen meest kwetsbaar

Plan werkt ruim 50 jaar in de Filipijnen en kan putten uit ruime ervaring in het bieden van noodhulp. De lokale medewerkers zijn getraind en voorbereid. Na de orkaan Haiyan zijn meer dan 1.3 miljoen mensen in 1300 dorpen geholpen. De meest kwetsbare groepen, zoals kinderen, worden door rampen het hardst getroffen. Plan zorgt er dan ook voor dat kinderen en hun verzorgers snel hulp ontvangen. In eerste instantie gaat dat om levensreddende activiteiten zoals het bieden van schoon water en sanitaire voorzieningen, maar er wordt ook altijd naar het grotere plaatje gekeken. Uiteindelijk is het doel om kinderen te beschermen en terug naar school te laten keren zodat ze kind kunnen zijn en aan hun toekomst kunnen werken.

IMG_3253

Getraumatiseerd maar veerkrachtig

Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland, bezocht de Filipijnen onlangs. “Het is verschrikkelijk dat de bevolking van de Filipijnen nu opnieuw te maken krijgt met een orkaan. Veel kinderen en volwassenen zijn nog getraumatiseerd door de verwoestende gevolgen van Haiyan. Maar ik heb ook de veerkracht en het positivisme van de mensen gezien. Samen met de hulpverleners van Plan, andere organisaties en de lokale overheid, proberen ze het dagelijks leven weer op te pakken. Kinderen gaan weer naar school in tijdelijk ingerichte tenten en volwassenen ruimen puin en herstellen scholen en huizen. Ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat deze ingeslagen weg van herstel voortgezet kan worden en de gevolgen van Rammasun beperkt blijven.”

Volg Plan op Twitter en volg het meest actuele nieuws over Rammasun.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.