Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Extreem veel geweld tegen gehandicapte kinderen in Malawi en Uganda

Gehandicapte kinderen in Malawi en Uganda krijgen te maken met extreem veel geweld. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Protect Us!’ van Plan, dat onlangs is gepubliceerd. 84 procent van de gehandicapte kinderen in de onderzochte landen geven aan dat zij regelmatig slachtoffer zijn van geweld, onder andere op school.

Extreem veel geweld tegen gehandicapte kinderen in Malawi en Uganda“Gehandicapte kinderen worden in Malawi en Uganda gezien als minderwaardig aan andere kinderen”, zegt Aidan Levy van Plan International. “Ze zijn een gemakkelijk doelwit, omdat ze vaak niet in staat zijn om weg te rennen, om hulp te vragen of te vertellen wat er met hen is gebeurd. Dat maakt hen kwetsbaar voor geweld en mishandeling.”

Gehandicapte meisjes

De situatie van gehandicapte meisjes is nog zorgwekkender, stelt het rapport. Zij lopen op school een significant hoger risico op emotioneel geweld en seksueel misbruik (4 procent van de onderzochte meisjes) dan meisjes zonder een handicap (0,8 procent).

Extreem veel geweld tegen gehandicapte kinderen in Malawi en UgandaVolgens het rapport is het voor gehandicapte kinderen moeilijk om hulp te krijgen als zij slachtoffer zijn van geweld. Zij weten niet bij wie ze moeten aankloppen en hebben vaak niet de (fysieke) mogelijkheden om aangifte te doen. Bovendien zijn ze bang dat ze niet serieus zullen worden genomen.

Geweld voorkomen

“Het is essentieel om maatregelen te treffen”, stelt Leary. “De barrières die het gehandicapte kinderen onmogelijk maken om hulp te krijgen, moeten worden weggenomen. We moeten naar hen luisteren en op grond van hun ervaringen manieren vinden om geweld en mishandeling van gehandicapte kinderen te voorkomen.”

Plan roept overheden op om de toegang tot diensten voor kinderbescherming voor gehandicapte kinderen te verbeteren. Maatschappelijke organisaties moeten programma’s ontwikkelen om geweld tegen gehandicapte kinderen aan te pakken en te voorkomen.

Protect Us!

Het onderzoek in Malawi en Uganda is in 2015 en 2016 in opdracht van Plan uitgevoerd door de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Het onderzoeksrapport ‘Protect Us!’ is een weerslag van een analyse van kwantitatieve data, een studie naar geweld op scholen in Uganda en kwalitatief onderzoek in Uganda en Malawi naar de situatie van kinderen met een handicap.

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.