Egyptische Soheir (13) gestorven door besnijdenis

13 juni 2013

Plan is geschokt en bedroefd over het overlijden van Soheir van 13 als gevolg van besnijdenis. Soheir is een van de vele slachtoffers van meisjesbesnijdenis, de schadelijke traditie die nog steeds 70 procent van de Egyptische meisjes voor het leven verminkt.

Soheir overleed in juni. Haar dood benadrukt het gevaar van meisjesbesnijdenis en de lijdensweg van miljoenen Egyptische meisjes en vrouwen die hun besnijdenis weliswaar wel overleefden, maar nog dagelijks kampen met de gevolgen ervan.

“Ik kan nog steeds niet aan mijn besnijdenisdag denken zonder me ziek te voelen”, vertelt Ahlam (13). “Mijn moeder maakte me wakker en zei: ‘Snel uit je bed; het is tijd voor je besnijdenis.’ Ik snapte helemaal niet wat ze bedoelde, maar haar toon maakte me bang. Ik was nog nauwelijks aangekleed toen een oude vrouw de kamer binnenkwam en een scheermes uit haar tas haalde. Ik moest gaan liggen en mijn moeder hield me zo stevig vast dat ik niet kon bewegen. De oude vrouw besneed me met haar scheermes. Ik gilde en gilde, want de pijn was ondraaglijk. Maar niemand luisterde. En toen was het voorbij. Maar een paar uur later begon het bloeden…”

Recht op leven
De dood van Soheir maakt duidelijk hoe belangrijk het is om meisjes te beschermen tegen eenzelfde lot. Plan roept de Egyptische overheid op haar dood te onderzoeken, de verantwoordelijken te straffen en de wet te handhaven die meisjesbesnijdenis in Egypte strafbaar maakt. Meisjesbesnijdenis, vindt Plan, is een heel schadelijk gebruik, dat meisjes het recht ontneemt op een gezond leven, op bescherming en in het meest ernstige geval het recht op leven.

Plan werkt in Egypte al sinds 2006 aan het uitbannen van meisjesbesnijdenis en alle andere schadelijke tradities en gebruiken, die vooral meisjes treffen.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind