Ecuador: ruim 10.000 kinderen op weg naar herstel na aardbeving

21 juni 2016

In de Ecuadoraanse provincie Manabi krabbelen ruim 10.600 kinderen en jongeren weer overeind na de zware aardbeving van twee maanden geleden. Ze krijgen hun zelfvertrouwen weer terug en beginnen hun trauma’s te verwerken, mede dankzij de kindvriendelijke ruimtes van Plan.

Kindvriendelijke ruimtes helpen kinderen in Ecuador te herstellen na de aardbeving

In acht dorpen in de zwaar getroffen provincie Manabi richtte Plan kort na de aardebeving in totaal twintig kindvriendelijke ruimtes in. Kinderen zijn daar veilig en krijgen hulp bij het verwerken van hun traumatische ervaringen. Ze kunnen er spelen met andere kinderen of meedoen aan georganiseerde activiteiten, sport en lessen. “Ik vind het fijn hier”, zegt Jose (7), die niet meer naar school durft omdat hij bang is dat het schoolgebouw zal instorten. “Ik hoef hier niet bang te zijn dat er stenen op me vallen. En ik leer wat ik moet doen als er weer een aardbeving komt.”

Weer goed in hun vel na de aardbeving

Kindvriendelijke ruimtes helpen kinderen in Ecuador te herstellen na de aardbevingDe kindvriendelijke ruimtes zijn vijf dagen per week open. In elke ruimte werken twintig Plan-medewerkers die getraind zijn in counseling en werken in noodsituaties. “Kindvriendelijke ruimtes zijn essentieel voor het herstel van kinderen en jongeren”, stelt Rossana Viteri, directeur van Plan in Ecuador. “Bovendien kunnen we de kinderen hier beter beschermen. We weten uit ervaring dat kinderen uiterst kwetsbaar zijn voor misbruik en uitbuiting na een ramp, vooral meisjes. We kunnen hier een oogje op hen houden en ervoor zorgen dat ze weer goed in hun vel zitten en weer weerbaar worden.”

Ouders zijn ook betrokken bij de activiteiten in de kindvriendelijke ruimtes. Plan licht hen voor over de gevaren die kinderen bedreigen en wat ouders kunnen doen om hun kinderen te beschermen.

Voedselpakketten en hygiënekits

Behalve de kindvriendelijke ruimtes zette Plan in het rampgebied ook drie tijdelijke scholen op, in samenwerking met Unicef. 1.800 kinderen krijgen daar les. Ook distribueerde Plan ruim 5.300 voedselpakketten en hygiënekits onder families in Manabi.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind