Ebola-uitbraak in Guinée

26 maart 2014

Plan maakt zich grote zorgen over de uitbraak van ebola in het zuiden van Guinée in West-Afrika. Minstens 59 mensen zijn overleden aan de levensgevaarlijke en besmettelijke virusziekte, onder wie 3 kinderen en 8 gezondheidswerkers. De Guineese overheid en hulporganisaties werken met man en macht om verspreiding van de ziekte te voorkomen en krijgen hulp van medische experts uit de buurlanden en uit Frankrijk. Verdachte ziektegevallen in de Guineese hoofdstad Conakry blijken na tests geen ebola te zijn, maar vlak over de grens in Liberia zijn waarschijnlijk een aantal mensen aan ebola overleden. Het is de eerste keer dat West-Afrika wordt getroffen door een ebola-uitbraak.

Ebola outbreakPlan waarschuwt voor besmettingsgevaar naar de Guineese buurlanden, vanwege het drukke en vrije grensverkeer tussen Guinée, Liberia en Sierra Leone. “Vooral kinderen in de grensstreek zijn kwetsbaar en hebben snelle zorg nodig”, verklaarde Ibrahima Toure, Plans landendirecteur in Guinée. “We moeten zo snel mogelijk een grootschalig preventieplan op poten zetten.”

Hygiënemaatregelen

Het Guineese ministerie van Gezondheid zorgt voor gratis behandeling in quarantaine-centra. Plan ondersteunt informatiecampagnes op de radio, de televisie, via sms en de krant om de bevolking op de hoogte te stellen en mensen op te roepen voorzorgmaatregelen te treffen, niet naar begrafenissen te gaan en ieder contact met ebola-zieken en doden te vermijden. Ook probeert de overheid mensen op te sporen die in contact zijn geweest met ebola-patiënten. Teams van Artsen Zonder Grenzen en de World Health Organization distribueren hygiënekits in het getroffen gebied, en mondkapjes en handschoenen waarmee mensen zichzelf tegen besmetting kunnen beschermen.

Geen medicijnen

Ebola is een dodelijke en zeer besmettelijke virusziekte en deed zich voor het eerst voor in de Democratische Republiek Congo in 1976. Het ebola-virus tast het immuunsysteem aan en veroorzaakt ernstige interne bloedingen. Afhankelijk van de virusvariant sterft 25 tot 90 procent van de mensen na besmetting. Ebola wordt overgedragen via bloed, zweet, feaces of seksueel contact met iemand die besmet is. Er zijn nog geen medicijnen en geen vaccin tegen de ziekte.

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!