Ebola-uitbraak groeit uit tot internationale gezondheidscrisis

11 augustus 2014

De WHO heeft de uitbraak van ebola in West-Afrika aangemerkt als internationale gezondheidscrisis. Dit is een kantelpunt in de strijd tegen de dodelijke en zeer besmettelijke virusziekte in Guinée, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. 961 Mensen zijn al overleden aan ebola, onder wie veel kinderen.

Ebola internationale crisis1 201304-LBR-04-lpr“70 vaste medewerkers van Plan werken in de besmette gebieden in Guinée, Liberia en Sierra Leone de klok rond om verdere verspreiding van de ebola-uitbraak te voorkomen. Daarnaast zijn er vele medewerkers van onze partnerorganisaties op de been die samen met ons de levensreddende preventieactiviteiten uitvoeren”, vertelt Berenger Berehoudougou, noodhulpmanager van Plan in West-Afrika. “De waarschuwing van de WHO brengt nu wereldwijde focus en hopelijk extra fondsen om het tij te keren.”

Noodtoestand

De huidige ebola-uitbraak is de ergste ooit en blijft zich verder uitbreiden. Liberia en Sierra Leone hebben de noodtoestand uitgeroepen. Scholen zijn gesloten en de besmette gebieden zijn afgesloten en worden door militairen bewaakt. In buurlanden Guinée-Bissau, Senegal, Mali, Ghana, Burkina Faso en Togo zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt en liggen ebola-draaiboeken klaar. In Benin en Niger wordt een aantal verdachte ziektegevallen onderzocht.

Ramp

De landen die strijd leveren met ebola behoren tot de armste in de wereld. De gezondheidszorg in de getroffen landen is niet opgewassen tegen een gezondheidscrisis van deze omvang. Daarbij maken gebrekkig crisismanagement en te poreuze grenzen het moeilijk een besmet gebied af te sluiten, waardoor de kans groot is dat besmette mensen de ziekte naar andere gebieden blijven brengen.
“De ebola-epidemie is in meerdere opzichten een ramp voor een land als Liberia”, zegt Koala Oumarou, Plan-directeur in Liberia. “Na jaren van burgeroorlog, begon het land zich net een beetje te herstellen toen de epidemie toesloeg. Ebola trekt een zware wissel en ontwricht wat net was opgebouwd.” De ziekte verspreidt zich snel en heeft inmiddels ook de hoofdstad Monrovia bereikt, waar een derde van de Liberianen woont.

Preventie

In het team van hulporganisaties (Plan, Unicef, Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen, WHO) coördineert Plan de preventieactiviteiten, waaronder training van gezondheidswerkers en -vrijwilligers, het regelen van faciliteiten voor hygiëne in scholen en communicatie over ebola. Plan voert grootschalige informatiecampagnes via radio, posters en sms om mensen te vertellen hoe ze zichzelf tegen besmetting kunnen beschermen en werkt samen met de andere hulporganisaties in het tegengaan van verspreiding van de ziekte, zoals ontsmetting van huizen en publieke ruimtes.

Angst

Ebola is een van de meest virulente en dodelijke virusziektes die zich verspreidt via bloed, urine, speeksel en andere lichaamsvloeistoffen. Besmetting leidt in het merendeel van de gevallen tot een pijnlijke dood. De angst in de getroffen gebieden is dan ook groot, temeer omdat er geen vaccin en geen medicijnen zijn tegen ebola.

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!