Ebola-uitbraak eist steeds meer levens

17 april 2014

De uitbraak van het dodelijke ebola-virus in West-Afrika breidt zich steeds verder uit. Ook in Liberia zijn al 26 mensen overleden en in Mali worden 9 verdachte ziektegevallen onderzocht. Het dodental in Guinée, waar de uitbraak begon, is opgelopen naar 112. In samenwerking met overheden en met andere hulporganisaties werkt Plan met man en macht om verdere verspreiding van de ziekte te stoppen.

In de hele regio worden veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Op het vliegveld van de Guineese hoofdstad Conakry is een gezondheidsscreening ingesteld en het Liberiaanse ministerie van Gezondheidszorg heeft internationale assistentie gevraagd bij het opsporen van mensen die in contact zijn geweest met zieken en het opzetten van quarantainevoorzieningen. In Guinée en Liberia zorgt Plan voor grootschalige publieksvoorlichting via radio, sms en voorlichtingsfolders.

Ontsmetting

Plan ondersteunt en traint inmiddels ook gezondheidswerkers. In samenwerking met organisaties als het Rode Kruis werkt Plan bovendien aan ontsmetting van publieke gebouwen en woonwijken, het opzetten van voorzieningen op scholen waar leerlingen hun handen kunnen wassen en het trainen van leerkrachten in preventiemaatregels.

“Mensen zijn bang”, zegt Roland Berenger, Plan’s noodhulpmanager in West-Afrika. “Als je mensen ziet doodbloeden en helemaal niets kunt doen, kan dat ook niet anders. Daarom is informatie ze belangrijk. Dan weten mensen wat ze moeten doen en laten om zelf niet ziek te worden.”

Goede hygiëne

Het ebola-virus tast het immuunsysteem aan en veroorzaakt ernstige interne bloedingen. Afhankelijk van de virusvariant sterft 25 tot 90 procent van de mensen na besmetting. Ebola wordt overgedragen via bloed, zweet, feaces of seksueel contact met iemand die besmet is.
Er bestaan geen medicijnen en er is geen vaccin tegen ebola. Goede hygiëne en het vermijden van contact met ebola-zieken en -doden is de enige manier waarop mensen zich kunnen beschermen tegen besmetting.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind