Ebola-overlevende strijdt samen met Plan tegen verdere verspreiding van het virus

31 oktober 2014

Enkele weken terug dacht Saa Saba Temessadounou dat hij ten dode was opgeschreven, nadat hij besmet raakte met het ebola-virus. Vandaag is Saa Saba echter springlevend, na een herstelperiode. Samen met Plan doet hij er nu alles aan om de verdere de verspreiding van het dodelijke virus in Guinee te stoppen.

20141031 ebola Guinee2Saa Saba woont in Guedeckou, de regio in Guinee die het hardst getroffen is door ebola:
“Na 11 dagen koorts ging ik naar het medisch centrum. Ik was bang, ik wist van de enorme ravage die het ebola-virus aanrichtte in mijn land. Enkele dagen later kwam de uitslag: ik had ebola.”

In quarantaine

Wanneer Saa Saba uit voorzorg in quarantaine wordt geplaatst, realiseert hij pas ten volle hoe ernstig zijn situatie is:
“Ik dacht maar aan één ding: mijn gezin terugzien. Maar ook zij werden in quarantaine geplaatst, gedurende 3 weken. Ondertussen had ik enkel contact met dokters in plastic beschermingspakken. Bijzonder angstaanjagend, ik kon amper hun gezicht zien. Toch namen ze uitgebreid de tijd om me te informeren over mijn toestand.”

Saa Saba was er slecht aan toe, met zware koorts, diarree en flinke hoestbuien. De kans op overleven was klein. Sinds ebola uitbrak in Guinee, stierven al minstens 850 mensen aan de gevolgen van het virus.

Door het oog van de naald

Saa Saba kreeg de noodzakelijke medische zorgen, na enkele weken daalde zijn temperatuur voor het eerst onder 37°. De laatste tests bevestigden het goede nieuws: hij heeft het overleefd.
“Nooit eerder was ik zo intens gelukkig, toen ik genezen werd verklaard. Ik kroop door het oog van de naald. Ik was de eerste die levend zaal B verliet – de ruimte in het medisch centrum waar ebola-patiënten worden behandeld.”

Na zijn ontslag uit het ziekenhuis ging Saa Saba aan de slag bij Plan. Hij geeft voorlichting bij lokale gemeenschappen en vertelt op radio en televisie over zijn ervaring als ex-patiënt. Op die manier wil hij zoveel mogelijk mensen behoeden voor besmetting.

Geruchten een halt toeroepen

“Over ebola doen tientallen geruchten de ronde: artsen zijn erop uit om je organen stelen, ebola is niet te genezen, etcetera. Onzin, natuurlijk. Daarom werk ik nu voor Plan, om zoveel mogelijk mensen juist te informeren over risico’s en preventie.”

Samen met 42 andere overlevenden is Saa Saba aan de slag, om mensen aan te aanmoedigen om zich maximaal te beschermen tegen het virus… en zo snel mogelijk maatregelen te treffen indien er symptomen optreden. “Heel wat mensen zijn kritisch rond ebola, omdat er veel foute informatie wordt verspreid. Als overlevende praten over hun ervaring, is dat een stuk geloofwaardiger.”

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!