Ebola-epidemie breidt zich uit naar Sierra Leone

16 juni 2014

De Ebola-epidemie, die al weken woedt in Guinée en Liberia, heeft zich uitgebreid naar delen van Sierra Leone. Van de 138 verdachte ziektegevallen, is bij 52 mensen ebola geconstateerd. 19 mensen zijn overleden aan het levensgevaarlijke virus. Een zwangere vrouw met ebola is na behandeling genezen. Dit bevestigt dat tijdige behandeling levens kan redden.

EbolaNet al in Guinée en Liberia zijn in Sierra Leone maatregelen getroffen om zieken op te sporen en zo snel mogelijk te behandelen en verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. In het Kailahun-district is de noodsituatie uitgeroepen. Plan ondersteunt de Sierraleoonse overheid met grootschalige publieksvoorlichting via radio, sms en voorlichtingsfolders.

Geen medicijnen

Het ebola-virus tast het immuunsysteem aan en veroorzaakt ernstige interne bloedingen. Afhankelijk van de virusvariant sterft 25 tot 90 procent van de mensen na besmetting. Ebola wordt overgedragen via bloed, zweet, feaces of seksueel contact met iemand die besmet is.
Er bestaan geen medicijnen en er is geen vaccin tegen ebola. Goede hygiëne en het vermijden van contact met ebola-zieken en -doden is de enige manier waarop mensen zich kunnen beschermen tegen besmetting.

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!