Droogte in Zimbabwe: overleven dankzij spaar- en leengroepen

Spaar- en leengroep ‘Arise and Shine’ is de boerenleenbank geworden van de dorpen Machindu en Muchena in Zimbabwe. De spaar- en leengroep, die met steun van Plan is opgezet, helpt de inwoners van Machindu, Muchena en andere dorpen in de omgeving om de droogte te overleven.

Droogte in ZimbabweNet als Ethiopië is ook Zimbabwe in de greep van een ernstige, door El Niño veroorzaakte droogte. Door mislukte oogsten kampen veel boerenfamilies die afhankelijk zijn van de opbrengst van hun land met voedseltekort. Maar de broekriem aanhalen, porties kleiner maken of een dag niet eten, is in Machindu en Muchena niet nodig. De spaar- en leengroep biedt uitkomst met een lening.

Buffer

“Natuurlijk weten we dat er droogte heerst”, zegt mevrouw Muchena, een van de leden van ‘Arise and Shine’. “Maar wij hebben er nauwelijks last van. “We hebben van Plan een training gekregen in microfinanciering en spaarplannen en hebben een financiële buffer. Dat is voldoende om eten van te kopen en medicijnen en schoolgeld van te betalen. En we kunnen andere mensen geld lenen waarmee zij deze moeilijke tijd kunnen overbruggen.”

Julius Chikume, secretaris van de spaar- en leengroep, investeerde in extra veevoer. Zijn koeien overleven daardoor de droogte. Hij kocht bovendien de vermagerde koeien van zijn buurman, die daardoor op eten kan kopen voor zijn gezin. Chikume: ‘Ik heb het vee van de buurman vetgemest en verkocht aan een vleeshandelaar. De opbrengst staat weer op het spaartegoed van de groep.”
Spaar- en leengroepen dragen zo bij aan de veerkracht van communities in moeilijke tijden.

Droogte in Zimbabwe: voedselhulp

Waar mensen bedreigd worden door de droogte, zorgt Plan in Zimbabwe voor voedselhulp, water en schoolmaaltijden.