Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Droogte in Ethiopië: meer fondsen zijn nodig voor noodhulp

Ethiopië is al maanden in de greep van een door El Niño veroorzaakte ernstige droogte. Door mislukte oogsten zijn meer dan 10 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. In de regio’s Amhara, Oromia en Southern Nations steunt Plan de meest kwetsbare families met onder meer voedselhulp, medische zorg en zaaigoed. Tot nu toe profiteerden daarvan 34.953 gezinnen, onder wie 174.765 kinderen.

Droogte EthiopieKedija (38) uit het bergdistrict Habro in de Oromia-regio in Ethiopië is kostwinner voor haar zieke echtgenoot en haar dochter van acht. Het gezin leeft van de opbrengst van een hectare landbouwgrond, maar toen viel de droogte in. “Ik had maïs geplant, maar die is verdroogd op het land. We hadden zelfs geen zaaigoed voor het volgende seizoen.”

Zaaigoed voor boontjes

Kedija en haar gezin krijgen voedselhulp van de Ethiopische overheid: 15 kilo voedsel per persoon per maand. Dat houdt hen in leven, maar voorziet niet in alle andere behoeften van het gezin, zoals medicijnen, kleding en de kosten voor school. Kedija doet er daarom alles aan om wat bij te verdienen. Ze sprokkelt hout en verkoopt dat in de dichtstbijzijnde stad en ze wast kleren tegen een kleine vergoeding. Via het noodhulpprogramma van Plan kreeg Kedija onlangs 20 kilo zaaigoed voor boontjes. Als het weer gaat regenen, verzekert dat haar in elk geval van een oogst in het komende seizoen. Het is lang niet genoeg, maar het is een begin.

Geef voor Ethiopië

Kedija en haar gezin behoren tot de miljoenen Ethiopiërs die door honger worden bedreigd in de ergste droogte in vijftig jaar. Snelle hulp is essentieel, maar de noodzakelijke middelen ontbreken voor een grootschalig noodhulpprogramma. Plan doet al het mogelijke, maar er is meer hulp nodig. Plan doet daarom een dringende oproep: geef voor Ethiopië!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.