Dag van het Afrikaanse Kind: veiligheid voor vluchtelingenkinderen in Ethiopië

In het Kule-opvangkamp in Ethiopië leven ruim 270.500 vluchtelingen uit Zuid-Sudan. Zij ontvluchtten de bloedige burgeroorlog die hun vaderland sinds 2013 in de greep houdt. Nog dagelijks arriveren nieuwe vluchtelingen in Kule. Veel vrouwen, maar vooral veel kinderen, alleen en kwetsbaar. Zo’n 65 tot 70 procent van de vluchtelingen in Kule is een kind. De meeste van hen hebben de schoolleeftijd, maar door het conflict in Zuid-Sudan zijn ze vaak jaren niet naar school geweest. De kinderen die wél naar school gingen, moesten in hun vlucht uit de oorlog hun schoolspullen achterlaten.

Dag van het Afrikaanse KindNyachol (9) is een van de meisjes die aan de oorlog in Zuid-Sudan wist te ontsnappen. Samen met haar moeder Nyakoach vluchtte ze in 2014 uit de oorlogschaos in Nasir, (Zuid-Sudan) naar Ethiopië. Dat ze daar veilig aankwamen is een wonder, want Nyachol is gehandicapt en kan nauwelijks lopen. Ze heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt, maar in de afgelopen twee jaar is ze beetje bij beetje overeind gekrabbeld. En ze gaat weer naar school.

Verkracht en vermoord

Plan bouwde de school in samenwerking met de VN en de Humanitarian Aid Office van de Europese Commissie. In Kule zorgt Plan ook voor drinkwatervoorziening en voor veiligheid en zorg voor de kinderen. Plan zette daarvoor een ECCD-centrum op (Early Childhood Care and Development) en richtte kindvriendelijke ruimtes in.

“De oorlog heeft alles in ons leven vernield”, zegt Gatknoth Puoh (28), zelf vluchteling uit Zuid-Sudan en hoofd van de school, waar 1.336 kinderen les krijgen. “Kinderen zagen hoe hun vader werd vermoord en hun moeder verkracht. Er lagen overal dode mensen. De herinnering daaraan is voor ons volwassenen al nauwelijks te verwerken, dus voor de kinderen is het helemaal verschrikkelijk. Ze zijn getraumatiseerd. Daarom zijn de school en de kindvriendelijke ruimtes zo belangrijk. Ze geven kinderen veiligheid, ritme en een plek om te helen.”

Veiligheid

Dag van het Afrikaanse KindOm de veiligheid van kinderen in het Kule-opvangkamp te waarborgen, is een groep mensen getraind om gevallen van geweld, misbruik, uitbuiting en verwaarlozing van kinderen op te sporen en de kinderen op te vangen en te steunen. Pleeggezinnen en leden van kindbeschermingscomités krijgen een training in kindbescherming, genderproblematiek en de zorg voor gehandicapte kinderen. Voor deze kinderen zijn speciale maatregelen getroffen, zodat zij toegang hebben tot alle faciliteiten in het opvangkamp.

Nyachol is eindelijk weer een beetje gelukkig. “Iedereen helpt me. En school is leuk en daarna kunnen we spelen in de grote tent van Plan. We zingen en doen spelletjes en er zijn mooie verhalen. Het is fijn om daar te zijn.”
Nyachol’s moeder Nyakoach glimlacht. “Mijn dochter is gelukkig, dus ben ik het ook. Ze heeft een rolstoel en krukken en schoolspullen. In Zuid-Sudan kon ze niet naar school door de oorlog, maar hier wel. Ze heeft weer een toekomst.”