Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Corporate Partner aan het woord

  • 18 oktober 2016

Op 11 oktober 2016, Wereldmeisjesdag, vond de vierde netwerkbijeenkomst plaats. Centraal bij deze bijeenkomsten staat aandacht voor de positieve impact die samenwerking tussen bedrijven en NGO’s kan hebben op empowerment van meisjes en jonge vrouwen in ontwikkelingslanden. Lees hier het verslag van de bijeenkomst. Na afloop spraken wij Frouke Bruinsma – Directeur Corporate Responsibility bij G-Star – over waarom G-Star het convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend heeft. Plan werkt al jaren samen met G-Star, lees hier meer over de samenwerking.

Samenwerken in de kledingindustrie

Foto convenant kleding“G-Star werkt al tien jaar aan het verduurzamen van onze collecties en productieprocessen; de hele keten. We hebben ons eigen beleid en standaard ontwikkeld. Het convenant Duurzame Kleding en Textiel kwam voor ons op een goed moment om ook samen te werken met de hele Nederlandse kledingindustrie. Het wordt tijd dat we met z’n allen om de tafel gaan zitten en van elkaar leren. Een gezamenlijke aanpak is nodig om de gehele kleding- en textielsector vooruit te brengen en om samen met de andere deelnemers aan duurzaamheiddoelen te werken die individueel niet of moeilijk te realiseren zijn. Het convenant is ook handig om merken te stimuleren die met MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) starten. Als je een merk bent en je hebt nog niets aan duurzaamheid gedaan is het een ideale omgeving waar je aan de hand genomen wordt, zelf aan de slag kunt gaan en daar je voordeel mee kan doen.”

Tien jaar duurzaamheidsbeleid bij G-Star

GSRD, REACH“Ik ben dertien jaar geleden bij G-Star begonnen als jurist. Er werkte toen een 10e van het aantal mensen dat nu werkt bij het bedrijf. Na een paar jaar mocht ik de afdeling Corporate Responsibility opzetten en ik ben nu al tien jaar bezig met duurzaamheid. De GSRD Foundation bestaat nu zo’n negen jaar. Vanuit de Foundation werken we samen met Plan Nederland. Het doel van de Foundation is om iets terug te doen in de landen waar we produceren. We steunen via Plan vanuit de Foundation projecten die zich richten op ondernemerschap of die praktijkonderwijs bieden. Voor het verduurzamen van de keten zouden we ook vanuit G-Star samen kunnen werken met Plan, en niet alleen vanuit de Foundation.”

Werkomstandigheden van vrouwen in de kledingindustrie

“Toen we nog een kleiner bedrijf waren, concentreerden we ons alleen op het verkopen van spijkerbroeken. Maar toen we groeiden en onze impact groter werd, beseften we ons dat we meer aandacht moesten hebben voor het formaliseren van duurzaamheid. Toen zijn we ons eerst gaan richten op onze keten. Duurzaamheid was toen nog voornamelijk ‘het verbeteren van de arbeidsomstandigheden’. Vanuit onze G-Star focus op denim innovatie zijn we al snel ook onze producten gaan verbeteren, en later gaan kijken naar onze bedrijfsprocessen.”
“Ik denk dat het convenant veel kan betekenen voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd. Omdat de meeste werknemers in kledingfabrieken vrouw zijn, hebben deze afspraken direct invloed op de werkomstandigheden van de vrouwen in de kledingindustrie, en indirect op de dochters en andere familieleden van deze vrouwen.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.