Conflict in Mali laait weer op

In het noorden van Mali is het geweld tussen het Malinese leger en de moslimrebellen weer opgelaaid, na het bestand dat in juni vorig jaar werd getekend door de Malinese overgangsregering en de rebellen. Aanleiding was het bezoek van de Malinese premier aan de noordelijke stad Kidal half mei. Een gevecht tussen de Malinese troepen en de rebellen resulteerde in 36 doden en 87 gewonden. De rebellen namen 32 overheidsofficials gevangen.

Geweld MaliHet hernieuwde geweld in Noord-Mali heeft grote gevolgen voor het werk van Plan, vooral in en rond de stad Timboektoe. Daar voert Plan een groot noodhulpprogramma uit voor de duizenden Malinezen die twee jaar geleden op de vlucht sloegen voor de strijd tussen het Malinese leger en de rebellen. De terugkeer van de vluchtelingen naar hun eigen woonplaats, die met hulp van de UNHCR op gang is gebracht, moet waarschijnlijk worden opgeschort. Plan scherpt de veiligheidsmaatregels aan en bereid zich voor op mogelijke nieuwe vluchtelingenstromen.

Plan en de crisis in Mali

Plan werkt sinds 1976 in Mali en voert daar in samenwerking met lokale organisaties duurzame projecten uit voor 1,8 miljoen mensen. Meteen na het uitbreken van het gewapende conflict in maart 2012 zette Plan een noodhulpprogramma op voor de vluchtelingen in Mali, met als pijlers onder meer voedselhulp, onderdak, hygiënekits, onderwijs en kindbescherming. Plan werkt in dit kader in Ségou, Diabeley, Mopti en Timboektoe. Aan het eind van dit jaar worden de programma’s in Ségou en Mopti afgerond.

In Burkina Faso en Niger werkt Plan in de opvangkampen, die daar voor de Malinese vluchtelingen zijn ingericht.