Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Because I am a Girl-rapport 2015 aangeboden aan Tweede Kamerleden

  • 13 oktober 2015

Vandaag is het Because I am a Girl-rapport 2015 aangeboden door Plan-directeur Monique van ‘t Hek aan geïnteresseerde Tweede Kamerleden.

DSC03902Onderzoek

In het rapport staan de uitkomsten van een onderzoek onder ruim vierduizend meisjes in vier landen – Ecuador, Nicaragua, Pakistan en Zimbabwe. Uit het rapport blijkt dat meisjes en jonge vrouwen optimistisch zijn over hun toekomst. Toch geeft maar 37% van de meisjes aan dat zij dezelfde mogelijkheden krijgen als jongens om vooruit te komen in hun leven.

Onderwijs en kansen

Het Plan-rapport bevestigt eens te meer dat onderwijs cruciaal is op de weg naar meer gelijkheid voor meisjes en vrouwen. Het speelt een belangrijke rol in het beschermen van meisjes tegen kindhuwelijken. Ook verhoogt het hun zelfvertrouwen en hun bewustzijn over hun
rechten. Meisjes die ten minste negen jaar naar school gaan voelen zich meer gewaardeerd in hun gemeenschap, kunnen hun relaties op meer gelijkwaardig niveau beleven en hebben minder de neiging zichzelf de schuld te geven van geweldsdelicten op school, straat of thuis.

201309-NER-11-lprZorgelijk is het sekse-gerelateerd geweld op school waar meisjes mee te maken krijgen. Meisjes lijken dit geweld te normaliseren. Ook voelt 47% zich onderweg naar school niet veilig. Verder geven meisjes aan dat hun ouders beter naar hen luisteren en hen meer steunen. Ook vindt 88% dat ze meer kansen hebben dan hun moeders en voelen zich meer dan voorheen gewaardeerd in hun gemeenschappen.

Vooruitgang

Om verbeteringen te realiseren in hun leven, kijken meisjes en jonge vrouwen vooral naar zichzelf en hun familie. Hun eigen empowerment, vooral door opleiding, zien ze als belangrijkste factor voor verandering en vooruitgang. Ze zien geen rol voor de overheid of religieuze leiders. Er is weinig vertrouwen onder meisjes in het gewicht van wetgeving of de uitvoering daarvan door het justitionele apparaat. Er is nauwelijks besef van de verantwoordelijkheid van daders van geweldsdelicten. Ook blijft de rol van vaders onderbelicht. Maar juist hierin ligt de paradox, want om vooruitgang te boeken moeten niet alleen de meisjes, maar ook de maatschappij drastisch veranderen.

Aanscherpen

Plan verwerkt de uitkomsten van het onderzoek om onze programma’s en ons lobby werk voor meisjes over de hele wereld nog verder aan te scherpen en te verbeteren. De resultaten tonen een beeld van meisjes en jonge vrouwen die een helder besef hebben van hun eigen realiteit en uitdagingen.

The Unfinished Business of Girls’ Rights is het negende rapport in de reeks ‘Because I am a Girl’-rapporten over de situatie van meisjes wereldwijd. Het rapport wordt jaarlijks uitgebracht ter gelegenheid van Wereldmeisjesdag (11 oktober).

Lees het volledige (Engelstalige) rapport ‘The Unfinished Business of Girls’ Rights’.

Lees hier de (Engelstalige) samenvatting.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.