Alleen wereldwijde actie kan escalatie ebola-uitbraak voorkomen

31 juli 2014

Plan roept op tot wereldwijde actie om te voorkomen dat de ebola-uitbraak in West-Afrika rampzalige vormen aanneemt. Een waarschuwing van de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) volgde op een ebola-dode in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos en bevestigt de zorg dat de uitbraak zich steeds verder uitbreidt.

Ebola update augustus2 201404-GIN-12-lpr“Een ebola-geval in een van de dichtstbevolkte steden van Afrika is een wake-up call”, zegt Unni Krishnan, hoofd rampenbestrijding van Plan International. “Ebola is niet langer een regionale crisis. Het is een gezondheidscrisis op mondiale schaal. Wereldwijde actie is nodig voor het te laat is.”

Gevaarlijk scenario

Zo’n 700 mensen in Guinée, Liberia en Sierra Leone zijn tot nu toe aan ebola overleden. Deze uitbraak is de ergste ooit. Liberia heeft de noodtoestand uitgeroepen en in acht naburige landen in de regio geldt een high alert.

Unni Krishan: “De landen die kampen met ebola behoren tot de armste in de wereld en de publieke gezondheidszorg in West-Afrika is fragiel. De getroffen landen hebben nu meer dan ooit financiële en technische hulp nodig om een catastrofe te voorkomen.”

Door druk grensverkeer en slechte grenscontrole hebben met ebola-besmette mensen de dodelijke ziekte naar nieuwe gebieden gebracht. Plan pleit daarom voor gecoördineerde, strenge maatregelen in de hele regio om de uitbraak een halt toe te roepen. “Er zijn ernstige beoordelingsfouten gemaakt over de ernst van de huidige uitbraak”, vindt Adama Coulaby, Plan-regiodirecteur in Centraal- en West-Afrika. “Als de internationale gemeenschap zich afzijdig houdt en ons niet te hulp schiet, voorzie ik een gevaarlijk scenario.”

Preventie

Plan vecht in Guinée, Liberia en Sierra Leone tegen ebola. In het team van hulporganisaties (Plan, Unicef, Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen, WHO) is Plan de eerste verantwoordelijke voor preventie (social mobilisation), zoals training van gezondheidswerkers en -vrijwilligers, het regelen van faciliteiten voor hygiëne in scholen (handen wassen met desinfecterende zeep) en communicatie over ebola. Plan voert grootschalige publiekscampagnes via radio, posters en sms om mensen te vertellen hoe ze zichzelf tegen besmetting kunnen beschermen en werkt samen met de andere hulporganisaties in het tegengaan van verspreiding van de ziekte, zoals ontsmetting van huizen en publieke ruimtes.

Angst

Ebola is een van de meest virulente en dodelijke virusziektes die zich verspreidt via bloed, feaces en andere lichaamsvloeistoffen. Besmetting leidt in 90 procent van de gevallen tot een pijnlijke dood. De angst in de getroffen gebieden is dan ook groot, temeer omdat er geen vaccin en geen medicijnen zijn tegen ebola.

“Mensen zijn bezorgd en bang”, vertelt Gbaka Sandouno, prorammamanager van Plan in de Guineese stad Gueckédou, waar de eerste ebola-doden zijn gevallen. “Iedere nieuwe dode maakt hun angst en wanhoop groter en wakkert wilde geruchten aan die strijd tegen ebola nog ingewikkelder maken. Want verhalen over patiënten die nooit meer terugkomen na een ziekenhuisopname of gezondheidswerkers die een complot beramen tegen de bevolking, stimuleren bepaald niet de bereidheid om mee te werken aan preventiemaatregelen.” En soms is het nog erger. Aanvallen van woedende menigtes op gezondheidswerkers hebben ertoe geleid dat lokale gezondheidscentra moesten sluiten.

Voor de eigen medewerkers heeft Plan strenge preventiemaatregelen getroffen: op alle werklocaties moeten bezoekers hun handen wassen met desinfecterende zeep, er liggen desinfecterende deurmatten bij alle ingangen en alle medewerkers krijgen handschoenen en chlorine tabletten om water mee te ontsmetten. Bovendien krijgen medewerkers een medische controle als ze contact hebben gehad met (mogelijke) ebola-zieken.

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!