Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Alle Plan-werkgebieden getroffen door Haiyan-ramp

13 november 2013

Orkaan Haiyan, die vrijdag 8 november over de Filipijnen raasde heeft onvoorstelbare schade aangericht. Alle Plan-werkgebieden zijn getroffen door de ramp. Plan biedt noodhulp en heeft een wereldwijde noodhulpoproep gedaan voor 25 miljoen dollar. Daarmee wil Plan minstens 53.000 families (ongeveer 265.000 personen) hulp bieden in de provincies Oost-Samar, West-Samar, Cebu en Leyte. Plan inventariseert bovendien de schade en probeert alle sponsorkinderen op te sporen.
Plan Nederland heeft 100.000 euro ter beschikking gesteld voor noodhulp.

Een kleine vier dagen na de orkaan wordt de ongekende omvang van de schade steeds duidelijker.
• 6,9 miljoen mensen in 39 provincies zijn getroffen door de ramp. Ruim 582.000 mensen zijn dakloos.
• Het officieel geregistreerde aantal doden is opgelopen tot ruim tweeduizend, de schattingen liggen vele malen hoger, al is het eerder genoemde aantal van 10.000 inmiddels gelukkig naar beneden bijgesteld.
• 2.487 mensen zijn gewond.
• 41.176 huizen zijn beschadigd of totaal verwoest.
• In 26 provincies is er nog steeds geen elektriciteit.
• De luchthavens Busunga, Roxas, Kalibo en Tacloban zijn nog steeds dicht.

Teams van deskundigen
Plan distribueert in het rampgebied tenten, voedselpakketten, jerrycans, waterzuiveringstabletten en hygiënekits. “We werken al ruim 50 jaar in de Filipijnen en hebben veel ervaring met noodhulp na rampen en ander crises”, vertelt Carin van der Hor, directeur van Plan in de Filipijnen. “We hebben teams van deskundigen om de noodhulpactiviteiten te begeleiden en te zorgen voor psychosociale hulp voor de kinderen.

Donaties redden levens
Nog voor de orkaan zich aandiende, had Plan noodvoorraden opgeslagen voor ongeveer 30.000 mensen in de meest kwetsbare gebieden. Die voorraden raken nu snel op. Van der Hor: “We zetten alles op alles om nieuwe voorraden in de zwaarst getroffen gebieden te krijgen. Als dat niet over de weg kan, dan per boot, vliegtuig, motor of te voet.
Whatever it takes. Gelukkig zijn er heel veel mensen die ons helpen, uit de hele Plan-community. Maar bij een ramp van deze omvang moeten we ook een appèl doen op de generositeit van onze sponsors en alle anderen die ons met een donatie willen steunen. Die donaties redden nu levens, letterlijk.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.