Aardbeving Nepal: hulp bereikt meest afgelegen gebieden, maar de nood blijft groot

4 mei 2015

Ruim een week na de vernietigende aardbeving in Nepal bereikt de noodhulp ook de afgelegen dorpen in de buitengebieden, maar de nood blijft groot, zegt Plan. Volgens de meest recente schade-inventarisatie zijn meer dan 130.000 huizen verwoest. Het aantal doden is gestegen tot 6.250.

WB Hulp bereikt afgelegen gebieden2 201504-NPL-211-lpr

Plan brengt tenten en voedselpakketten naar de zwaarst getroffen dorpen in de buitendistricten Kavrepalanchok en Dolakha. In de districten Makwanpur en Sindhuli distribueert Plan tenten, dekens, klamboe’s en schoolkits.

Kinderen

WB Hulp bereikt afgelegen gebieden1 201504-NPL-231-lprBij het bieden van noodhulp zijn kinderen Plan’s prioriteit. “In onze noodhulpactiviteiten zoeken we de balans”, zegt Unni Krishnan, hoofd noodhulp van Plan. “De balans tussen de urgente, fysieke behoeften van kinderen en hun familie, zoals eten, drinkwater en onderdak, en de onzichtbare behoeften van kinderen, zoals emotionele ondersteuning, bescherming en psychologische eerste hulp. De aardebeving heeft een enorme impact op het leven van kinderen. Hun huis is vernield, hun school is gesloten en veel kinderen hebben hun ouders verloren of zijn in de chaos na de ramp van hun ouders en familie gescheiden. Het is van het grootste belang dat we deze kinderen beschermen en hen helpen hun ervaringen te verwerken en de draad weer op te pakken.”

Regen

De behoefte aan veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen groeit met de dag en juist kinderen lopen het grootste risico, benadrukt Krishnan. “Duizenden mensen slapen nog steeds buiten. De dagelijkse regenbuien en de kelderende temperatuur  ’s nachts maakt de kans op massale onderkoeling en ziekte steeds reëler. De nood blijft groot. We hebben de blijvende steun van de internationale gemeenschap nodig om de vele getroffen kinderen en hun families te helpen herstellen, hun bestaan weer op te bouwen en deze ramp achter zich te laten.”

SHO: Nederland helpt Nepal

Plan Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO), die actie voert voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind