Aardbeving in Ecuador: “Veiligheid, dat vinden kinderen in onze shelters”

3 mei 2016

“Door de aardbeving zijn heel veel huizen vernield”, vertelt Plan-vrijwilliger Johana (18). “Maar veel families waren al dakloos vanwege de overstromingen van een aantal weken geleden. Ze hebben nu helemaal niets meer en hebben meer dan ooit een onderdak nodig. Onze shelters zijn een schuilplaats voor heel veel meisjes en jongens. Veiligheid, dat vinden ze hier.”

Plan-Vrijwilliger Johana helpt in Ecuador vertelt 114197lprHet dorp waar Johana woont ligt midden in een van de gebieden die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving. De tol van de ramp is hoog: 660 mensen kwamen om het leven, ruim 30.000 mensen raakten gewond en meer dan 22.000 mensen zijn dakloos en wonen in tenten en andere tijdelijke onderkomens. Vrijwilligers van Plan werken daarom de klok rond om veilige shelters te bouwen waar families voorlopig kunnen wonen.

Geen thuis

Vrijwilligers bouwen shelters in Ecuador 201601-ECU-91-lprJohana heeft de leiding over een shelter waar inmiddels 25 families een plek hebben gevonden. Zij zorgt ervoor dat de ruimte eerlijk tussen de families wordt verdeeld, dat er aparte wc’s en wasruimtes zijn voor mannen en vrouwen, dat de kinderen voorrang krijgen bij de distributie van noodhulpgoederen en dat er voldoende ruimte voor hen is om te spelen. “We werken heel hard om iedereen een goed onderdak te geven”, vertelt ze. “Maar een shelter kan natuurlijk nooit een thuis vervangen. Mensen zijn bang en geschokt. Ze willen zich graag veilig voelen. ’s Nachts houden de mannen daarom bij toerbeurt de wacht.”

Sponsorkind

Johana kent het werk van Plan al heel lang. Ze was een sponsorkind en werd daarna Plan-vrijwilliger. Ze zou na de zomer naar de universiteit gaan, maar weet nu niet zeker of dat gaat lukken. Voor nu vindt ze het belangrijker om te helpen. “Plan heeft me belangrijke lessen geleerd”, zegt ze met overtuiging. “Bijvoorbeeld om nooit te vergeten hoe belangrijk familie is en hoe we onszelf kunnen helpen in moeilijke tijden. Ik ben er trots op dat ik daaraan nu werkelijk kan bijdragen. De aardbeving was verschrikkelijk voor ons allemaal.”

Plan werft wereldwijd fondsen voor het noodhulp- en wederopbouwprogramma in Ecuador. Plan zet zich in het rampgebied onder meer in voor voedselhulp, water, onderdak, hygiëne, de bescherming van kinderen en herstel van het onderwijs. Plan Nederland heeft 50.000 euro ter beschikking gesteld.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind