Aardbeving in Ecuador: Plan richt 60 kindvriendelijke ruimtes in

28 april 2016

Plan gaat 60 kindvriendelijke ruimtes inrichten in de Ecuadoraanse provincie Manabi, die zwaar is getroffen door de aardbeving. In totaal worden zo’n 30.000 meisjes en jongens daar opgevangen. De eerste ruimtes zijn inmiddels open.

Aardbeving Ecuador - Kindvriendelijke ruimte2 260416 IMG_7330-lprDe kindvriendelijke ruimtes bieden kinderen en jongeren een veilige plek waar ze kunnen spelen, onderwijs krijgen en met steun van professionals hun traumatische ervaringen kunnen verwerken. Ook ouders zijn welkom, voor advies, een luisterend oor of praktische steun na de aardbeving. Ze kunnen meedoen aan de trainingen die Plan voor hen organiseert, bijvoorbeeld over gezonde voeding en kindbescherming.

280 scholen beschadigd

De aardbeving in Ecuador heeft tot nu toe 650 levens gekost. Meer dan 16.600 mensen zijn gewond geraakt en de materiële schade is groot. Volgens de VN zijn meer dan 280 scholen beschadigd door de aardbeving. Zo’n 120.000 kinderen krijgen daardoor tijdelijk geen onderwijs. Bij het bieden van noodhulp is de bescherming van kinderen en wat zij nodig hebben Plan’s prioriteit. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat hun leven zo snel mogelijk weer een normaal ritme krijgt”, zegt Rossanna Viteri, directeur van Plan in Ecuador. “Snel herstel van onderwijs, om te beginnen in de kindvriendelijke ruimtes, is daarvoor heel belangrijk.”

Voormalige sponsorkinderen

Ruim 600 vrijwilligers, veel van hen voormalige sponsorkinderen, helpen de medewerkers van Plan om de kindvriendelijke ruimtes zo snel mogelijk in te richten en activiteiten voor de kinderen te organiseren.

Aardbeving Ecuador - Kindvriendelijke ruimtes 260416 IMG_7366-lprBehalve het inrichten van kindvriendelijke ruimtes zorgt Plan de komende maanden ook voor voedsel, dekens en matrassen, huishoudelijke artikelen en hygiënekits met onder meer zeep, tandpasta, maandverband en waterzuiveringstabletten. De eerste fase van het noodhulpprogramma richt zich op 75.000 mensen in de provincie Manabi, van wie de helft kinderen. In deze provincie is de schade door de aardbeving enorm.

Inspireer je vrienden

Ecuador is getroffen door een aardbeving. Plan maakt deel uit van de Ecuadoraanse noodhulprespons en komt in actie om kinderen en hun families te steunen.

Jouw bijdrage is hard nodig!

Jouw bijdrage is hard nodig!

Ecuador is getroffen door een aardbeving. Aardbevingen kunnen essentiële voorzieningen vernielen, zoals waterleidingen, sanitaire voorzieningen en de voedselvoorziening. Er is dus geen tijd te verliezen.