Aardbeving in Ecuador: Plan-medewerkers doen verslag van grote verwoesting

20 april 2016

Medewerkers van Plan doen verslag van grote verwoesting na de zware aardbeving in Ecuador. Honderden mensen zijn omgekomen en het dodental, dat nu staat op ruim 500, loopt nog steeds op. Duizenden mensen zijn gewond en de materiële schade is enorm. Plan biedt noodhulp in vier van de zes provincies waar de noodtoestand is uitgeroepen.

Aardbeving in Ecuador 180416 Manabi_Ana Choez5“De huizen bewogen en stortten voor mijn ogen in”, vertelt Plan-medewerker Uvaldine Verdesoto, die in het centrum van de stad Manati was toen de aardbeving toesloeg. “In een paar seconden lag alles in puin. Het was moeilijk om ergens een open plek te vinden.”
Ook Plan-manager Elizabeth Chacon maakt melding van enorme schade. “”Hier in Manabi is het merendeel van de huizen zwaar beschadigd. Iedereen slaapt buiten, in parken en op pleinen en in de safe areas, die inmiddels zijn gecreëerd. We zijn allemaal bang voor instortende gebouwen.”

Eerste levensbehoeften

In zes Ecuadoraanse provincies is de noodtoestand afgekondigd, waaronder de provincies Manabi en Esmeraldas waar de schade het grootst is. In samenwerking met de Ecuadoraanse overheid en andere hulporganisaties biedt Plan noodhulp aan de getroffen kinderen en hun families in de provincies Manabi, Guayas, Los Rios en Santa Elena. De prioriteit ligt bij de eerste levensbehoeften, zoals veilig drinkwater, onderdak en noodhulpkits. Plan onderzoekt bovendien of er tijdelijke scholen moeten komen en bereidt zich voor op het bieden van psychosociale hulp aan kinderen.

Inspireer je vrienden

Ecuador is getroffen door een aardbeving. Plan maakt deel uit van de Ecuadoraanse noodhulprespons en komt in actie om kinderen en hun families te steunen.

Jouw bijdrage is hard nodig!

Jouw bijdrage is hard nodig!

Ecuador is getroffen door een aardbeving. Aardbevingen kunnen essentiële voorzieningen vernielen, zoals waterleidingen, sanitaire voorzieningen en de voedselvoorziening. Er is dus geen tijd te verliezen.