150 kansarme jongeren uit natal krijgen de kans om als steward te werken in Braziliaans stadion ‘Arena das Dunas’

23 september 2013

23 september 2013

Arena das Dunas, OAS Arenas, Plan Brazilië /Plan Nederland, Amsterdam ArenA/ArenA do Brasil, AkzoNobel, Voluntary Service Overseas (VSO) en Randstad zijn partners geworden in een project waaraan 150 kansarme jongeren in Natal, Brazilië deelnemen. Samen met lokale gemeenschappen in Natal worden 150 kansarme jongeren zorgvuldig geselecteerd. Zij krijgen de mogelijkheid deel te nemen aan een trainingsprogramma dat wordt gegeven door internationale professionals. Het programma heeft als doel de toekomstige stewards alle vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om te kunnen werken in een dynamisch stadion tijdens voetbalwedstrijden, mega evenementen, concerten en andere shows.

Het project is het eerste internationale sociale project van OAS. De ‘Business School’ die is gebouwd op de bouwplaats van Arena das Dunas zal worden gebruikt als tijdelijk opleidingscentrum voor het aanleren van vaardigheden van de toekomstige stewards. De jongeren krijgen een beroepsopleiding, training in zelfredzaamheid en coaching bij het zoeken naar een baan. Het project ontvangt financiële steun vanuit het AkzoNobelEducation Fund. Plan Brasil is verantwoordelijk voor de planning en coördinatie van het project. Amsterdam ArenA / Arena do Brasil zal de trainingen voor alle stewards van het stadion verzorgen en zal het operationele proces coördineren. Randstad / VSO is verantwoordelijk voor de werving en selectie van de betreffende jongeren.

“We zijn erg blij de jongeren toegang te kunnen verschaffen tot de arbeidsmarkt en een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de sociale realiteit in de samenlevingen in de omgeving van het stadion. De samenwerking met internationale organisaties zal een positief effect hebben op de kwaliteit van de trainingen van de toekomstige medewerkers van Arena das Dunas”, aldus Carlos Eduardo PaesBarreto, CEO van OAS Arenas.

Voor Charles Maia, directeur van Arena das Dunas, is het van het grootste belang dat het project in Natal start. “Wij zijn zeer dankbaar een bijdrage te kunnen leveren aan het veranderen van de levens van deze 150 jongeren. Door de professionele training hebben zij allemaal de kans hun leven te veranderen. Deze ‘legacy’ is onbetaalbaar,” zegt de directeur.

Er is veel internationale aandacht voor Brazilië en als gevolg daarvan ontstaan positieve kansen, zoals de toename van het internationale toerisme, buitenlandse investeringen en initiatieven voor samenwerking tussen bedrijven uit verschillende landen. “Amsterdam ArenA heeft zich vanaf het begin van haar deelname aan projecten in diverse stadions in Brazilië, circa 5 jaar geleden, voorgenomen in de projecten waarbij ze is betrokken een positieve ‘legacy’ na te laten na 2014. In het project in Natal krijgt deze missie een heel mooie invulling. Arena das Dunas vindt het belangrijk dat niet alleen opgeleide medewerkers, maar ook de meest kansarme en achtergestelde jongeren bij één van de grootste internationale sportevenementen worden betrokken”, zegt Henk Markerink CEO van Amsterdam ArenA / ArenA do Brasil. “Deze vaardigheden, kansen op werk en de unieke ervaring vergroten de veerkracht, het zelfvertrouwen, de eigenwaarde en de marktwaarde van de plaatselijke jeugd.”

Kansen op de arbeidsmarkt
Door onderwijs en training krijgen de jongeren betere kansen op de arbeidsmarkt en wordt voorkomen dat ze in de criminaliteit of prostitutie belanden. Directeur van Plan Nederland Monique van ’t Hek daarover: “De geselecteerde jongeren zijn afkomstig uit maatschappelijk achtergestelde gemeenschappen en staan voor verschillende uitdagingen in het leven. Ze hebben vaak een problematisch verleden, moeilijk of geen toegang tot kwaliteitsonderwijs, nauwelijks toegang tot de arbeidsmarkt en ze lopen het risico om betrokken te raken bij illegale activiteiten, zoals bendevorming, prostitutie of drugshandel. Plan International heeft goede ervaringen met het coachen van deze jongeren door middel van een beroepsonderwijsprogramma en door hen toegang te geven tot de arbeidsmarkt.”

Duurzame toekomst opbouwen
Randstad levert kosteloos een Nederlandse recruiter die de jongeren zal gaan werven. Chris Heutink, algemeen directeur Randstad Nederland: “Via ons partnerschap met Voluntary Service Overseas (VSO) bieden we waardevolle ondersteuning in ontwikkelingslanden op het gebied van recruitment in ontwikkelingslanden. Het recruiten van kansarme jongeren in Natal geeft ons de mogelijkheid om op een bijzondere manier iets positiefs te betekenen in het leven van mensen die dit het hardst nodig hebben.” Ook zal tijdelijk een beroepsopleidingscentrum in Arena das Dunas worden ingericht. Het project wordt gefinancierd door het AkzoNobelEducation Fund. “We dragen graag bij aan de ontwikkelingskansen door dit geweldige, unieke project in Natal te helpen financieren. Daarnaast zijn we van mening dat dit partnerschap past bij onze bedrijfsstrategie om een duurzame toekomst op te bouwen – niet alleen voor onze bedrijven, maar ook voor de samenlevingen waarin we actief zijn.”, zegt Jaap de Jong, directeur AkzoNobel Brazilië.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Over Arena das Dunas
De Arena das Dunas wordt veel meer dan een stadion. Het gebouw is ontworpen voor multifunctionele doeleinden en biedt onderdak aan zowel zakelijke workshops als grote nationale en internationale shows. Het stadion heeft een infrastructuur die comfort en veiligheid biedt, ze beschikt over 2.600 parkeerplaatsen, twee elektronische scoreborden, een geluidsinstallatie, een modern ticketingsysteem, 23 locaties voor eten en drinken, VIP ruimtes met hospitality lounges, 40 skyboxen met ieder een eigen toiletruimte, kleedkamers, mediagebieden en regieruimte, restaurants, een fitnessruimte en commerciële ruimtes.

Over OAS Arenas
Om een succesvolle en duurzame organisatie te genereren, is OAS Arenas een pionier onder Braziliaanse bedrijven in projectontwikkeling en beheer van multifunctionele stadions. Gebaseerd op succesvolle voorbeelden uit Europa, volgen de projecten van OAS Arenas internationale normen met betrekking tot infrastructuur en diensten. Ontworpen om te voldoen aan de vraag die buiten alleen voetbalwedstrijden om gaat, vertegenwoordigen de multifunctionele stadions mijlpalen van de sociaal-economische ontwikkeling van de clubs die in de stadions spelen, de gemeenten waar zij gevestigd zijn en de merken die aan hen gelieerd zijn. De OAS Arenas stadions zijn ontworpen om aan iedere van belang zijnde pijler te voldoen: bedrijfsmatig, sociaal, ecologisch, economisch en commercieel.

Over Plan
Plan is een internationale kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich al meer dan 75 jaar inzet om de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden te verbeteren. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen krijgen, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen. Plan doet dit door het uitvoeren van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 50 ontwikkelingslanden. Plan legt het accent op meisjes, omdat zij nu structureel worden achtergesteld en gediscrimineerd, maar tegelijkertijd de sleutel in handen hebben om armoede uit te bannen.

Over Amsterdam ArenA/ ArenA do Brasil
Arena das Dunas heeft ArenA do Brasil (een volle dochteronderneming van de Amsterdam ArenA) benoemd tot adviseur bij het ontwerp van het stadion en bij het opzetten van het management en de operationele organisatie. ArenA do Brasil is sinds 2005 in Brazilië actief. Het professionele team bestaat uit specialisten op het gebied van de masterplanning, bedrijfsplanning, ontwerp, ontwikkeling, exploitatie en het management van indoor arena’s en multi-purpose voetbalstadions.

Over AkzoNobel
AkzoNobel is een toonaangevende wereldwijde producent van verven, coatings en specialistische chemicaliën. In 1994 is het AkzoNobelEducation Fund opgericht om kinderen in ontwikkelingslanden hulp te bieden,. Dit gebeurt voornamelijk door de financiering van onderwijsprojecten en -programma’s vanuit corporate fondsen en donaties door medewerkers (en speciale evenementen). Het fonds wordt hierbij gesteund door de expertise van Plan International. In de afgelopen twaalf jaar heeft het AkzoNobelEducation Fund ruim vijftig projecten gesteund in vijftien landen in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Via het merk Coral heeft AkzoNobel eerder al soortgelijke projecten in Brazilië geïnitieerd.

Over Randstad
Randstad is gespecialiseerd in oplossingen op het gebied van flexibel werk en HR-diensten. De diensten variëren van reguliere tijdelijke en permanente plaatsingen tot inhouse diensten, professionals, werving& selectie en HRSolutions. De Randstad Groep behoort tot de grootste HR-dienstverleners ter wereld en staat in veel van de landen waar het vertegenwoordigd is in de top drie. Randstad heeft zo’n 29.300 werknemers en circa 4500 filialen en inhouse kantoren in 41 landen wereldwijd.

Over VSO
VSO is een internationale ontwikkelingsorganisatie die door duurzame kennisuitwisseling werkt aan een rechtvaardiger wereld zonder armoede. Op aanvraag van lokale organisaties in Afrika en Azië worden vakdeskundigen uitgezonden die hun kennis en ervaring daar delen. Lokale organisaties kunnen daardoor hun werk effectiever doen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Regionaal (Rio Grande do Norte)
OFICINA COMUNICAÇÃO CORPORATIVA: Osni Damásio /Leonardo Dantas
Phone: +55 84 3201 0501 | Mobile: +55 84 8851 4693I +55 84 9406 5051
E-mail: osni@oficinadanoticia.com.br / leonardo@oficinadanoticia.com.br

Brazilië
COMUNICAÇÃO+: Rafael Borges / Simone Luciano
Phone: +55 11 3874-2037 |Mobile: +55 11 97461 2757 / +55 11 9 9140 1924
E-mail : rafael.borges@comunicacaomais.com.br / simone.luciano@comunicacaomais.com.br

Nederland
PLAN: Nathalie van Dijk
Phone: ++31 (0)20 549 55 01 |Mobile: +31 (0)6 159 072 22
E-mail: nathalie.van.dijk@plannederland.nl

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind