11 oktober: Wereldmeisjesdag

Na een succesvolle lobby van Plan International, riep de Verenigde Naties in 2012 11 oktober officieel uit tot Wereldmeisjesdag. Miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden worden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisjes zijn. Het hele jaar door zet Plan zich in voor betere toekomstkansen voor meisjes in ontwikkelingslanden. Op Wereldmeisjesdag vragen we met evenementen en acties nog eens extra aandacht voor deze meisjes.

Wereldmeisjesdag 2017: GirlPower

GirlPower staat voor de kracht die meisjes al hebben, maar die niet tot uiting komt door de vele barrières die hen in de weg worden gelegd. Alleen omdat ze meisje zijn. Plan Nederland doet er alles aan om deze barrières uit de weg te ruimen.

Koop een dosis GirlPower!

Op Wereldmeisjesdag kun je meisjes in ontwikkelingslanden steunen met een dosis GirlPower, zodat zij kunnen uitgroeien tot krachtige vrouwen. Ook jij kunt een meisje steunen met een dosis GirlPower. Daarmee investeer je in meisjesprojecten voor gelijke kansen, veilige scholen en acties tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen. Je maakt zo kans op kaarten voor een exclusief Plan-concert met Giovanca en Claudia de Breij in Paradiso in Amsterdam.

Dit doet Plan op Wereldmeisjesdag 2017:

Girl Take overs

Op 11 oktober nemen meisjes wereldwijd de macht over. Vijfhonderd meisjes in 60 landen krijgen voor één dag een belangrijke maatschappelijke of politieke positie. Vorig jaar was deze actie een groot succes, de 11-jarige Tyra zat op de plek van de opperrechter in het Hooggerechtshof in Uganda, in Paraguay was een meisje vicepremier voor een dag. Dit jaar staat de burgemeester van Parijs haar plek af aan een meisje. In Nederland wordt de Filipijnse Deborah even de baas van adviesbureau Accenture Nederland. Deborah overleefde orkaan Haiyan, volgde daarna via Plan een beroepsopleiding en is nu de kostwinnaar van haar gezin. Haar verhaal laat zien hoe belangrijk het is om te investeren in opleidingen voor meisjes. Bij DLA Piper wordt de functie van de Pro Bono Director Europe overgenomen en in Den Haag doet Isabelle Diks, Groen Links Tweede Kamerlid, symbolisch afstand van haar functie.

Exclusief Plan-concert Giovanca

Plan-ambassadeur Giovanca geeft op 11 oktober een exclusief concert in Paradiso in Amsterdam, samen met haar vrienden Claudia de Breij, Sabrina Starke, Diggy Dex en Lakshmi. De swingende show is een bedankje voor alle mensen die zich inzetten om meisjes wereldwijd kracht te geven.

Een dosis GirlPower

Ook jij kunt meisjes steunen met een dosis GirlPower van 5 euro. Je donatie gaat naar meisjesprojecten in ontwikkelingslanden. Koop GirlPower en maak kans op een kaartje voor het spetterende concert van Giovanca & friends.

Klap op de gong

Wereldmeisjesdag wordt dit jaar ingeluid op de beursvloer. Een meisje van Girls Rights Watch en Plan Nederland directeur Monique van ’t Hek geven een klap op de gong, samen met Plan’s corporate partner AKZO Nobel, die zich ook al jaren samen met Plan inzet voor betere toekomstkansen voor meisjes in ontwikkelingslanden.

Wereldmeisjesdag 2016: #LoudAboutGirls

Wereldmeisjesdag staat in het teken van gelijke kansen en rechten voor meisjes wereldwijd. Dat is hard nodig, want wereldwijd worden miljoenen meisjes miskend, mishandeld en misbruikt.

201509-ZMB-41Plan Nederland zet zich samen met ambassadeurs Giovanca, Sabrina Starke, Elske DeWall en Krystl in voor meisjes. Met hun muziek zijn zij ‘Loud about Girls’.  Op 4 oktober geven zij bij de ochtendshow van Jeroen van Inkel op radio Veronica de aftrap voor de campagne met een speciale medley van hun favoriete girlpower songs. Ook geven zij die middag een speciaal optreden op de NS-station in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Niels Geusebroek roept luisteraars op Sky Radio op om de campagne te steunen. Daarmee maken ze kans op een huiskamer concert.

Plan wil met deze campagne aandacht vragen voor meisjes. Want elke 3 seconden wordt er een meisje gedwongen te trouwen voordat ze 18 jaar oud is. De gevolgen zijn dramatisch: zij moeten van school en worden op veel te jonge leeftijd zwanger. Dit moet stoppen! Strijd ook mee. Sms GIRLS naar 4333, doneer eenmalig € 1 en maak kans op een exclusief huiskamerconcert van Giovanca, Sabrina Starke, Elske DeWall en Krystl.

Plan Nederland en de Nationale Postcode Loterij

Sinds 1998 is Plan Nederland beneficiënt van de Nationale Postcode Loterij. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij worden duizenden meisjes in ontwikkelingslanden geholpen. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en een beter leven voor kinderen in ontwikkelingslanden, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. De campagne Loud about Girls wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Wereldmeisjesdag 2015: De problematiek van kindhuwelijken

Dit jaar vroeg Plan Nederland aandacht voor de problematiek van kindhuwelijken. Elk jaar worden 14 miljoen meisjes gedwongen te trouwen als ze nog kind zijn. Kindhuwelijken hebben levenslange consequenties voor de meisjes die er slachtoffer van zijn. Ze worden als kind meegegeven aan een vaak wildvreemde man en moeten meestal van school. Bovendien zijn ze vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen kinderen, als hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een bevalling. Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes.

Plan Nederland organiseert de volgende activiteiten rondom Wereldmeisjesdag 2015

 • Filmfestival rond kindhuwelijken in De Hallen (Amsterdam) in samenwerking met Movies that Matter
  Op zondag 11 oktober (Wereldmeisjesdag) sluit het filmprogramma af met om 19.00 uur een vertoning van de speelfilm Difret, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na afloop is er een gesprek met Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland en Chief Kalasa Lukangaba uit Zambia. Hij strijdt in Zambia voor kinderrechten en het beëindigen van kindhuwelijken. De avond wordt gepresenteerd door Daphne Bunskoek, ambassadeur van Plan Nederland.
 • Sta stil bij kindhuwelijken: trouwen is voor boven de 18!
  Plan Nederland is op zoek naar bruiden. We geven alle vrouwen in Nederland een goede reden om een bruidsjurk aan te trekken. Op 11 oktober staan we samen letterlijk stil bij de meisjes die gedwongen op zeer jonge leeftijd trouwen. Plan zoekt vrouwen die op deze dag in hun bruidsjurk als levend standbeeld (ongeveer een half uur) in het centrum van Amsterdam een statement maken: trouwen is voor boven de 18. Een bruidsjurk trek je pas aan als je die leeftijdgrens gepasseerd bent.
  Deelneemsters melden zich om 13.00 uur bij het kantoor van Plan Nederland op de Stadhouderskade 60 te Amsterdam.
 • Zondag 4 oktober: 1 tegen 100
  Op zondag 4 oktober staat het programma Eén tegen 100 in het teken van Plan Nederland en Wereldmeisjesdag. Kijk om 21.20 uur naar NPO 1.
 • Woensdag 7 oktober: Symposium tegen kindhuwelijken
  Plan Nederland neemt deel aan een symposium tegen kindhuwelijken dat woensdag 7 oktober wordt gehouden in Den Haag, in aanwezigheid van minister Ploumen en prinses Mabel van Oranje. Een delegatie van Plan Nederland zal uitkomsten presenteren van het programma ‘Nee, ik wil’ dat Plan Nederland samen met CHOICE for Youth and Sexuality uitvoert in Zuidelijk Afrika.
 • Zondag 11 oktober, 13.00: kom met je bruidsjurk naar Plan!
  Op 11 oktober (Wereldmeisjesdag) staan we samen letterlijk stil bij de meisjes die gedwongen op zeer jonge leeftijd al moeten trouwen. Kom op zondag 11 oktober om 13.00 uur in je eigen of geleende bruidsjurk naar het kantoor van Plan Nederland (Stadhouderskade 60 te Amsterdam) om een statement te maken als levend standbeeld (ongeveer een half uur) in het centrum van Amsterdam.

Wereldmeisjesdag 2014: Voorkom een leerachterstand met echt maandverband

Met Wereldmeisjesdag vroeg Plan dit jaar aandacht voor de situatie van meisjes in Uganda. Een gezonde vrouw is ongeveer 1.600 dagen in haar leven ongesteld. Dagen van ongemak, want ongesteld zijn is geen pretje. Maar in Uganda is het meer dan alleen ongemak. 28%* van de meisjes in Uganda blijft door het gebrek aan maandverband en sanitaire voorzieningen tijdens hun menstruatie thuis van school. Dat leidt tot grote leerachterstanden en vroegtijdig schooluitval, met alle gevolgen van dien. Gebrekkige hygiëne leidt bovendien tot gezondheidsrisico’s. Menstruatieproblematiek is een groot, maar onderschat probleem met verstrekkende gevolgen voor een meisje en haar omgeving.

Menstrual Hygiene Management in Uganda

Met het project ‘Menstrual Hygiene Management in Uganda’ stelt Plan zich ten doel om 150.000 adolescente meisjes en jonge vrouwen in Uganda de mogelijkheid te geven volledig deel te nemen aan onderwijs en werk, zonder dat menstruatie daarbij een beperkende factor is. Op scholen worden daarnaast leraren getraind en school health clubs opgericht om kennis over hygiëne en menstruatie te verspreiden en fabels en taboes tegen te gaan. Ook komen er op scholen goede sanitaire voorzieningen die moeten bijdragen aan een verbeterde hygiëne en minder schooluitval bij meisjes.

Bekijk de video reportage van Viva uit Uganda:

* Bron:“Baseline Study Report: Menstrual Hygiene Management among rural women and adolescent girls in Lira, Alebtong and Tororo Districts”.

Wereldmeisjesdag 2013

In New York, Melbourne, Bern, Londen én Amsterdam vroeg Plan het publiek op Wereldmeisjesdag de obstakels letterlijk uit het leven van meisjes in ontwikkelingslanden te gummen. Zo verdween de oorspronkelijke tekening van jonge, werkende meisjes en verscheen een tekening van dezelfde meisjes in de schoolbanken.

 

Ook bekend Nederland zette zich in voor de actie. Onder andere Mika, Zarayda Groenhart, Vivienne van den Assem, Jasmine Sendar, Anna Alicia en Daphne Bunskoek kwamen gummen. Plan Nederland directeur Monique van ‘t Hek en wethouder Maarten van der Poelgeest van Amsterdam openden de actie. Radio Decibel volgden de ontwikkelingen de gehele dag live. Geïnteresseerden die niet in de gelegenheid waren de actie te bezoeken, konden op plannederland.nl een digitale gum kopen en zo een bijdrage leveren aan de toekomst van de meisjes.

En dat was niet alles. Op 10 en 11 oktober 2013 kleurde de Beurs van Berlage in Amsterdam vanaf 19.00 uur roze om aandacht te vragen voor de meisjes in ontwikkelingslanden. Wereldwijd gebeurden hetzelfde met diverse gebouwen roze o in Australië, Canada, Duitsland, Hong Kong, Noorwegen, Spanje en Amerika.

Because I am a Girl-rapport

 

Ook in 2013 bracht Plan weer een speciaal Because I am a Girl-rapport uit. Het zevende rapport getiteld ‘Because I am a Girl – The State of the Worlds Girls 2013, In Double Jeopardy: Adolescent Girls and Disasters’ verscheen op 11 oktober 2013.

Inspireer je vrienden

Links

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind