11 oktober: Wereldmeisjesdag

Na een succesvolle lobby van Plan riepen de Verenigde Naties 11 oktober uit tot Wereldmeisjesdag (International Day of the Girl Child).

Op deze belangrijke dag staan we wereldwijd stil bij de miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden die stelselmatig worden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen maar omdat ze meisjes zijn. Ze moeten van jongs af aan werken terwijl hun broertjes naar school gaan. Ze krijgen vaker te maken met geweld en uitbuiting, worden besneden en tegen hun zin uitgehuwelijkt. Allemaal obstakels die meisjes uit de schoolbanken houden, terwijl juist onderwijs voor meisjes zo belangrijk is voor vooruitgang. Als meisjes langer naar school gaan verdienen ze later meer. Zij besteden een groot deel van hun inkomsten aan hun gezin, waardoor hun kinderen gezonder zijn en vaker naar school gaan.

Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland is heel blij met het uitroepen van deze belangrijke dag: “Er moet meer aandacht komen voor het feit dat meisjes vaak als tweederangsburgers door het leven gaan en niet de kans krijgen volwaardig mee te doen in de samenleving. Dat is onrechtvaardig en zet ook een rem op de economische groei.”

Jaarlijks staat Plan op Wereldmeisjesdag op de barricades. Met bijzondere evenementen en acties wordt aandacht gevraagd voor de rechten van meisjes.

Wereldmeisjesdag 2016: #LoudAboutGirls

Wereldmeisjesdag staat in het teken van gelijke kansen en rechten voor meisjes wereldwijd. Dat is hard nodig, want wereldwijd worden miljoenen meisjes miskend, mishandeld en misbruikt.

Sms GIRLS naar 4333


201509-ZMB-41
Plan Nederland zet zich samen met ambassadeurs Giovanca, Sabrina Starke, Elske DeWall en Krystl in voor meisjes. Met hun muziek zijn zij ‘Loud about Girls’.  Op 4 oktober geven zij bij de ochtendshow van Jeroen van Inkel op radio Veronica de aftrap voor de campagne met een speciale medley van hun favoriete girlpower songs. Ook geven zij die middag een speciaal optreden op de NS-station in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Niels Geusebroek roept luisteraars op Sky Radio op om de campagne te steunen. Daarmee maken ze kans op een huiskamer concert.

Plan wil met deze campagne aandacht vragen voor meisjes. Want elke 3 seconden wordt er een meisje gedwongen te trouwen voordat ze 18 jaar oud is. De gevolgen zijn dramatisch: zij moeten van school en worden op veel te jonge leeftijd zwanger. Dit moet stoppen! Strijd ook mee. Sms GIRLS naar 4333, doneer eenmalig € 1 en maak kans op een exclusief huiskamerconcert van Giovanca, Sabrina Starke, Elske DeWall en Krystl.

Plan Nederland en de Nationale Postcode Loterij

Sinds 1998 is Plan Nederland beneficiënt van de Nationale Postcode Loterij. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij worden duizenden meisjes in ontwikkelingslanden geholpen. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en een beter leven voor kinderen in ontwikkelingslanden, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. De campagne Loud about Girls wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Wereldmeisjesdag 2015: De problematiek van kindhuwelijken

Dit jaar vroeg Plan Nederland aandacht voor de problematiek van kindhuwelijken. Elk jaar worden 14 miljoen meisjes gedwongen te trouwen als ze nog kind zijn. Kindhuwelijken hebben levenslange consequenties voor de meisjes die er slachtoffer van zijn. Ze worden als kind meegegeven aan een vaak wildvreemde man en moeten meestal van school. Bovendien zijn ze vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen kinderen, als hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een bevalling. Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes.

Plan Nederland organiseert de volgende activiteiten rondom Wereldmeisjesdag 2015

 • Filmfestival rond kindhuwelijken in De Hallen (Amsterdam) in samenwerking met Movies that Matter
  Op zondag 11 oktober (Wereldmeisjesdag) sluit het filmprogramma af met om 19.00 uur een vertoning van de speelfilm Difret, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na afloop is er een gesprek met Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland en Chief Kalasa Lukangaba uit Zambia. Hij strijdt in Zambia voor kinderrechten en het beëindigen van kindhuwelijken. De avond wordt gepresenteerd door Daphne Bunskoek, ambassadeur van Plan Nederland. Bekijk hier het gehele filmprogramma en bestel je kaarten online!
 • Sta stil bij kindhuwelijken: trouwen is voor boven de 18!
  Plan Nederland is op zoek naar bruiden. We geven alle vrouwen in Nederland een goede reden om een bruidsjurk aan te trekken. Op 11 oktober staan we samen letterlijk stil bij de meisjes die gedwongen op zeer jonge leeftijd trouwen. Plan zoekt vrouwen die op deze dag in hun bruidsjurk als levend standbeeld (ongeveer een half uur) in het centrum van Amsterdam een statement maken: trouwen is voor boven de 18. Een bruidsjurk trek je pas aan als je die leeftijdgrens gepasseerd bent.
  Deelneemsters melden zich om 13.00 uur bij het kantoor van Plan Nederland op de Stadhouderskade 60 te Amsterdam. Aanmelden kan via myrthe.flierman@plannederland.nl
 • Zondag 4 oktober: 1 tegen 100
  Op zondag 4 oktober staat het programma Eén tegen 100 in het teken van Plan Nederland en Wereldmeisjesdag. Kijk om 21.20 uur naar NPO 1.
 • Woensdag 7 oktober: Symposium tegen kindhuwelijken
  Plan Nederland neemt deel aan een symposium tegen kindhuwelijken dat woensdag 7 oktober wordt gehouden in Den Haag, in aanwezigheid van minister Ploumen en prinses Mabel van Oranje. Een delegatie van Plan Nederland zal uitkomsten presenteren van het programma ‘Nee, ik wil’ dat Plan Nederland samen met CHOICE for Youth and Sexuality uitvoert in Zuidelijk Afrika.
 • Zondag 11 oktober, 13.00: kom met je bruidsjurk naar Plan!
  Op 11 oktober (Wereldmeisjesdag) staan we samen letterlijk stil bij de meisjes die gedwongen op zeer jonge leeftijd al moeten trouwen. Kom op zondag 11 oktober om 13.00 uur in je eigen of geleende bruidsjurk naar het kantoor van Plan Nederland (Stadhouderskade 60 te Amsterdam) om een statement te maken als levend standbeeld (ongeveer een half uur) in het centrum van Amsterdam.

Wereldmeisjesdag 2014: Voorkom een leerachterstand met echt maandverband

Met Wereldmeisjesdag vroeg Plan dit jaar aandacht voor de situatie van meisjes in Uganda. Een gezonde vrouw is ongeveer 1.600 dagen in haar leven ongesteld. Dagen van ongemak, want ongesteld zijn is geen pretje. Maar in Uganda is het meer dan alleen ongemak. 28%* van de meisjes in Uganda blijft door het gebrek aan maandverband en sanitaire voorzieningen tijdens hun menstruatie thuis van school. Dat leidt tot grote leerachterstanden en vroegtijdig schooluitval, met alle gevolgen van dien. Gebrekkige hygiëne leidt bovendien tot gezondheidsrisico’s. Menstruatieproblematiek is een groot, maar onderschat probleem met verstrekkende gevolgen voor een meisje en haar omgeving.

Menstrual Hygiene Management in Uganda

Met het project ‘Menstrual Hygiene Management in Uganda’ stelt Plan zich ten doel om 150.000 adolescente meisjes en jonge vrouwen in Uganda de mogelijkheid te geven volledig deel te nemen aan onderwijs en werk, zonder dat menstruatie daarbij een beperkende factor is. Op scholen worden daarnaast leraren getraind en school health clubs opgericht om kennis over hygiëne en menstruatie te verspreiden en fabels en taboes tegen te gaan. Ook komen er op scholen goede sanitaire voorzieningen die moeten bijdragen aan een verbeterde hygiëne en minder schooluitval bij meisjes.

Bekijk de video reportage van Viva uit Uganda:

* Bron:“Baseline Study Report: Menstrual Hygiene Management among rural women and adolescent girls in Lira, Alebtong and Tororo Districts”.

Wereldmeisjesdag 2013

In New York, Melbourne, Bern, Londen én Amsterdam vroeg Plan het publiek op Wereldmeisjesdag de obstakels letterlijk uit het leven van meisjes in ontwikkelingslanden te gummen. Zo verdween de oorspronkelijke tekening van jonge, werkende meisjes en verscheen een tekening van dezelfde meisjes in de schoolbanken.

 

Ook bekend Nederland zette zich in voor de actie. Onder andere Mika, Zarayda Groenhart, Vivienne van den Assem, Jasmine Sendar, Anna Alicia en Daphne Bunskoek kwamen gummen. Plan Nederland directeur Monique van ‘t Hek en wethouder Maarten van der Poelgeest van Amsterdam openden de actie. Radio Decibel volgden de ontwikkelingen de gehele dag live. Geïnteresseerden die niet in de gelegenheid waren de actie te bezoeken, konden op plannederland.nl een digitale gum kopen en zo een bijdrage leveren aan de toekomst van de meisjes.

En dat was niet alles. Op 10 en 11 oktober 2013 kleurde de Beurs van Berlage in Amsterdam vanaf 19.00 uur roze om aandacht te vragen voor de meisjes in ontwikkelingslanden. Wereldwijd gebeurden hetzelfde met diverse gebouwen roze o in Australië, Canada, Duitsland, Hong Kong, Noorwegen, Spanje en Amerika.

Because I am a Girl-rapport

 

Ook in 2013 bracht Plan weer een speciaal Because I am a Girl-rapport uit. Het zevende rapport getiteld ‘Because I am a Girl – The State of the Worlds Girls 2013, In Double Jeopardy: Adolescent Girls and Disasters’ verscheen op 11 oktober 2013.

Inspireer je vrienden

Links

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind