Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Schaatsen voor Water: de leukste goededoelenactie voor basisscholen!

Wil jij met je basisschool lekker schaatsen en tegelijkertijd kinderen in Ethiopië aan schoon drinkwater helpen? Plan Nederland organiseert van 12 tot en met 23 november 2018 voor de 18e keer de grote landelijke scholierenactie Schaatsen voor Water: het schaatsevenement waarbij duizenden basisschoolleerlingen uit heel Nederland gaan schaatsen op ijsbanen in het hele land. Samen zamelen ze geld in voor leeftijdsgenootjes in Ethiopië. Want dankzij deze actie krijgen kinderen in Ethiopië straks veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen op school.

Ook jouw basisscholen kan zich nu inschrijven voor Schaatsen voor Water

Schoon water is niet vanzelfsprekend

In Nederland komt er schoon water uit de kraan. We kunnen het drinken, ermee douchen, spelen, koken, de wc doorspoelen en onze handen wassen. In veel Afrikaanse landen is dat een onvoorstelbare luxe. Vooral meisjes moeten elke dag uren lopen om water te halen uit een bron ver van hun huis. Ze missen hierdoor veel tijd op school. En het water dat ze hebben is vaak vervuild. Veel kinderen worden ziek van het drinken van dit water en kunnen daardoor ook niet naar school. Een andere reden waarom veel meisjes wegblijven van school is het ontbreken van goede schooltoiletten met aparte wasruimtes voor meisjes die ongesteld zijn.

Schaatsen voor water goede doelen actie waterpomp

Zo helpen scholieren kinderen in Ethiopië

Nederlandse basisscholieren kunnen er met hun schaatsprestaties voor zorgen dat duizenden kinderen straks veilig drinkwater hebben en betere toiletten. Met de opbrengst zorgt Plan in de regio Amhara op 6 basisscholen voor waterpompen en watertanks. Voor schoolmeisjes worden aparte toiletblokken gebouwd, met wasruimtes en een invalidetoilet. Ook richt Plan speciale clubs op waar leerlingen cursussen krijgen over hygiëne. Ze leren over handen wassen, bacteriën en het gebruik van de toiletten. Ook wordt er gesproken over hygiëne tijdens de menstruatie. Voor noodgevallen is er voor meisjes maandverband.

Lees meer over het werk van Plan in Ethiopië

Schaatsen voor water goede doelen actie

Ook Schaatsen voor Water met jouw basisschool?

Jouw basisschool kan zich nu ook aanmelden voor een geweldige middag op de ijsbaan! Alle deelnemende scholen krijgen een speciaal ontwikkeld lespakket over drinkwater en hygiëne in Ethiopië. Daarin staat ook informatie over schaatsen als sport en tips voor een goede voorbereiding op de actie. Ten slotte kan elke school kiezen voor een informatieve en persoonlijke gastles door een Plan-medewerker.

Kom met je school in actie op de ijsbaan

en zamel geld in voor drinkwaterprojecten in Ethiopië

Ja, wij doen mee!

Terugblik 2017

Plan Nederland organiseert jaarlijks deze actie, waarbij duizenden scholieren in heel Nederland hun schaatsen aantrekken en zoveel mogelijk geld inzamelen voor waterprojecten in Ethiopië. Dankzij deze actie hebben kinderen in Ethiopië straks veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen op school.

Sterfte door vervuild drinkwater

In Nederland komt er schoon water uit de kraan. Je kunt het drinken, ermee douchen, spelen, koken, de wc doorspoelen en je handen wassen. In veel Afrikaanse landen is dat een ongekende luxe. Wereldwijd sterven elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Voor meisjes betekent waterschaarste vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc’s op school is voor meisjes een belangrijke reden om met school te stoppen.

Veilig drinkwater en betere hygiëne

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water worden in de regio Amhara in het noordwesten van Ethiopië drinkwatervoorzieningen aangelegd. Er wordt gezorgd voor goede sanitaire voorzieningen op scholen en er wordt voorlichting gegeven over hygiëne. Duizenden kinderen en hun familie krijgen door de inzet van Nederlandse scholieren toegang tot veilig drinkwater en betere hygiëne. Meer over het werk van Plan in Ethiopië.

Annamarie Thomas

Wat doet Plan met de opbrengst?

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water legt Plan in Amhara op scholen een waterpomp en watertanks aan. Voor meisjes worden aparte toiletblokken gebouwd, inclusief invalidetoilet. Er komen School Healthclubs, waar leerlingen cursussen krijgen over hygiëne. Er wordt gepraat over handen wassen, zeep, bacteriën en een juist gebruik van de latrines, maar ook over hygiëne rondom de menstruatie. Voor noodgevallen wordt maandverband ter beschikking gesteld.

Er is met de actie Schaatsen voor Water 2017 ruim 230.000 euro opgehaald door meer dan 10.000 leerlingen van 135 scholen!

Lespakket

Er is een lespakket ontwikkeld over drinkwaterproblematiek in Ethiopië met informatie over schaatsen als sport en tips voor een goede voorbereiding op de actie. Gezondheid is hierbij een belangrijke schakel: veilig drinkwater is essentieel om gezond te zijn en te blijven, maar voldoende bewegen is dat ook.

Schaatsen voor veilig drinkwater en betere hygiëne in Malawi

Van 14 tot en met 25 november 2016 hebben meer dan 5500 kinderen meegedaan aan Schaatsen voor Water, de leukste schaatsactie van het jaar! Plan Nederland, Water for Life en de KNSB organiseerden deze jaarlijkse actie, waarbij scholieren in heel Nederland hun schaatsen hebben aangetrokken om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor waterprojecten in Malawi. Dankzij deze actie hebben kinderen in Malawi straks veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen op school.

Sterfte door vervuld drinkwater

In Nederland komt er schoon water uit de kraan. Je kunt het drinken, ermee douchen, spelen, koken, de wc doorspoelen en je handen wassen. In veel Afrikaanse landen is dat een ongekende luxe. Wereldwijd sterven elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Voor meisjes betekent waterschaarste vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc’s op school is voor meisjes een belangrijke reden om met school te stoppen.

Veilig drinkwater en betere hygiëne

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water worden in en om de hoofdstad van Malawi, Lilongwe drinkwatervoorzieningen aangelegd. Er wordt gezorgd voor goede sanitaire voorzieningen op scholen, waterkiosken gebouwd waar mensen drinkwater kunnen verkrijgen en er wordt voorlichting gegeven over hygiëne. Meer over het werk van Plan in Malawi.

Een liedje van Njewa

Maak kennis met leerlingen van de Njewa school uit Lilongwe, de regio in Malawi waar we voor hebben geschaatst. Zij zingen een liedje over hygiëne en hoe je jezelf schoon moet houden. Dit liedje is onderdeel van het project waarbij kinderen op speelse wijze leren dat hygiëne belangrijk is.

Opbrengst 2016

De opbrengst van Schaatsen voor Water 2016 was ruim 100.000 Euro. Een mooi resultaat waarmee duizenden kinderen en hun familie toegang krijgen tot veilig drinkwater en betere hygiëne.

Partners van Schaatsen voor Water

Water for Live

 

 

 

Lekker schaatsen en tegelijkertijd kinderen in Zambia aan schoon drinkwater helpen

Logo_2014_02Plan Nederland en de KNSB organiseren de leukste schaatsactie van het jaar! Van 8 tot en met 16 november hebben duizenden scholieren zo veel mogelijk rondjes geschaatst om geld in te zamelen voor waterprojecten in Zambia. Heb je deze actie gemist? Ga met je gezin, vrienden of vereniging de uitdaging aan en geef Zambiaanse kinderen en hun families schoon drinkwater met je eigen schaatsrecord tijdens de Schaatsnacht in Eindhoven!

foto zambia meisje jerrycanLeven zonder schoon water

Waarom is het belangrijk om mee te doen? Water uit de kraan is in Nederland heel gewoon, in veel Afrikaanse landen is er helemaal geen schoon drinkwater. Dagelijks gaan er wereldwijd bijna 6.000 kinderen dood door vervuild water. Veel meisjes moeten iedere dag uren lopen om water te halen. Ook worden kinderen vaak ziek door vies water. Allemaal redenen om niet naar school te kunnen.

Wat doen we met de opbrengst?

We gaan zoveel mogelijk kinderen in Zambia helpen door het aanleggen van waterpunten, het bouwen van wc’s en kranen bij huizen en scholen en het geven van voorlichting over onderhoud van deze voorzieningen.

Ga de uitdaging aan en doe mee aan de sponsortocht!

Op zaterdag 27 december 2014 wordt alweer de 6e Schaatsnacht van Eindhoven georganiseerd door IJsclub Eindhoven. Dit is een schaatstoertocht waarbij afstanden afgelegd kunnen worden van 25, 50, 75, 100, 150 tot en met de Elfsteden afstand van 200 km. Een unieke gelegenheid om te proeven van de sfeer tijdens een schaatstocht, of een ideale mogelijkheid om je voor te bereiden op de alternatieve of misschien zelfs de echte Elfstedentocht.

schaatsen_kidsAls je mee schaatst krijg je een chip, die de door jouw geschaatste afstand registreert. Via een website kunnen alle aanwezigen op de baan, maar ook alle supporters thuis jouw voortgang live volgen. Dit jaar kun je voor schoon water in Zambia schaatsen! We vragen je minimaal 30 euro aan sponsorgeld op te halen, zodat we waterpunten, wc’s en kranen kunnen aanleggen. Als dit je lukt ontvang je je inschrijfgeld na afloop retour.

Ga naar de website van de Schaatsnacht

Tips van Jong Oranje

Speciaal voor iedereen die mee doet aan onze actie Schaatsen voor Water hebben de schaatsers van Jong Oranje een paar tips opgenomen zodat jullie goed beslagen ten ijs komen. Bekijk de leuke schaatstips van Team Jong Oranje.

Plan Nederland organiseerde in november 2014 voor de 14e keer de grote landelijke scholierenactie; Schaatsen voor Water. Dit jaar in een unieke samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaatsers Bond (KNSB).

 

Logo_2014_02Duizenden scholieren, leden van schaatsverenigingen en gezinnen komen in actie op ijsbanen in heel Nederland om geld in te zamelen voor (drink)waterprojecten van Plan in het Centraal-Afrikaanse Zambia. Zij schaatsen zoveel mogelijk rondes, en laten zich per ronde sponsoren door vrienden, familie en kennissen.

Dit jaar kun je voor het het eerst buiten schoolverband meedoen aan ‘Schaatsen voor Water’ met je familie, vrienden, team, etc.

Voor scholen is er een educatief en sportief lespakket. Hierin wordt de waterproblematiek uitgelegd waarmee kinderen in Afrika te maken hebben en krijgen leerlingen informatie over de schaatssport. Het lespakket bevat ook instructies voor in de gymzaal, ter voorbereiding op het evenement. Gezondheid is in de actie een verbindende factor. Veilig drinkwater is daarvoor essentieel, net als voldoende bewegen en sport. Nederlandse kinderen, komen daarom op een sportieve manier in actie voor veilig drinkwater en een betere gezondheid van hun leeftijdsgenoten in Afrika.

waterput_jongetjeVeilig (drink)water voor de kinderen in Zambia

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water gaat Plan in Zambia waterpunten aanleggen, waarmee duizenden kinderen en hun familie toegang krijgen tot veilig drinkwater. Plan geeft ook voorlichting over de noodzaak van goede hygiëne en sanitaire voorzieningen. Met ondersteuning van Plan bouwen mensen zelf hun toiletten bij huis en wc’s en was gelegenheid bij scholen.

Hierdoor verbetert de hygiëne en worden ziekten teruggedrongen.
Met behulp van de nieuwe waterpunten worden ook gezamenlijk schooltuinen en visvijvers aangelegd, die gezonde voeding gaan leveren. De schoolkinderen leren bovendien hoe ze de tuinen en vijvers moeten onderhouden.

Ruim 30.000 leerlingen van 300 scholen gingen in november 2011 de ijsbaan op en het zwembad in om te schaatsen en te zwemmen voor veilig drinkwater en betere hygiëne in het grote, droge, West-Afrikaanse Mali. De totale opbrengst tot nu toe is € 568.132,-.

Deze opbrengst wordt gebruikt voor een groot project in Mali voor veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, latrines (soort wc’s) en betere hygiëne. Plan voert het project uit in 50 dorpen en op 40 scholen in de regio Kati. Het project loopt van april 2012 tot december 2015. In totaal profiteren 142.461 mensen hiervan.

Stand van zaken van het project in Mali

Door de onlusten in Mali en de vluchtelingencrisis die daarvan het gevolg is, kwam het project tijdelijk stil te liggen. Inmiddels zijn de werkzaamheden weer hervat. De resultaten tot nu toe:

  • De dorpen en scholen zijn geselecteerd en de lokale situatie is in kaart gebracht.
  • Met trainingen en voorlichtingssessies zijn alle betrokkenen bewust gemaakt van het probleem.
  • Met de scholen en de inwoners van de betrokken dorpen zijn de behoeften vastgesteld en is een plan opgesteld.
  • Op basis van onderzoek is vastgesteld waar de waterpompen worden aangelegd; er zijn 30 geschikte plekken aangewezen.
  • 65 mensen zijn getraind in Community Led Total Sanitation, een methode die de hele gemeenschap betrekt bij betere hygiëne en sanitaire voorzieningen.
  • De eerste stappen zijn gezet om latrines te gaan bouwen in de deelnemende scholen.
  • Op alle scholen is een WASH-club opgericht (Water, Sanitation & Hygiene). De clubleden hebben een training gekregen in WASH en kunnen nu zelf als trainer aan de slag.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.