Schaatsen voor Water

Plan Nederland organiseert van 13 tot en met 24 november 2017 voor de zeventiende keer de grote landelijke scholierenactie Schaatsen voor Water.

De leukste schaatsactie van het jaar!

Plan Nederland organiseert deze jaarlijkse actie, waarbij duizenden scholieren in heel Nederland hun schaatsen aantrekken en zoveel mogelijk geld inzamelen voor waterprojecten in Ethiopië. Dankzij deze actie hebben kinderen in Ethiopië straks veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen op school.

Terugblik 2017

Sterfte door vervuild drinkwater

In Nederland komt er schoon water uit de kraan. Je kunt het drinken, ermee douchen, spelen, koken, de wc doorspoelen en je handen wassen. In veel Afrikaanse landen is dat een ongekende luxe. Wereldwijd sterven elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Voor meisjes betekent waterschaarste vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc’s op school is voor meisjes een belangrijke reden om met school te stoppen.

Annamarie ThomasVeilig drinkwater en betere hygiëne

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water worden in de regio Amhara in het noordwesten van Ethiopië drinkwatervoorzieningen aangelegd. Er wordt gezorgd voor goede sanitaire voorzieningen op scholen en er wordt voorlichting gegeven over hygiëne. Duizenden kinderen en hun familie krijgen door de inzet van Nederlandse scholieren toegang tot veilig drinkwater en betere hygiëne. Meer over het werk van Plan in Ethiopië.

Wat doet Plan met de opbrengst?

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water legt Plan in Amhara op scholen een waterpomp en watertanks aan. Voor meisjes worden aparte toiletblokken gebouwd, inclusief invalidetoilet. Er komen School Healthclubs, waar leerlingen cursussen krijgen over hygiëne. Er wordt gepraat over handen wassen, zeep, bacteriën en een juist gebruik van de latrines, maar ook over hygiëne rondom de menstruatie. Voor noodgevallen wordt maandverband ter beschikking gesteld.

Lespakket

Er is een lespakket ontwikkeld over drinkwaterproblematiek in Ethiopië met informatie over schaatsen als sport en tips voor een goede voorbereiding op de actie. Gezondheid is hierbij een belangrijke schakel: veilig drinkwater is essentieel om gezond te zijn en te blijven, maar voldoende bewegen is dat ook.

Doe mee!

Scholen kunnen zich inschrijven voor Schaatsen voor Water via het inschrijfformulier.

 

Schaatsen voor veilig drinkwater en betere hygiëne in Malawi

Van 14 tot en met 25 november 2016 hebben meer dan 5500 kinderen meegedaan aan Schaatsen voor Water, de leukste schaatsactie van het jaar! Plan Nederland, Water for Life en de KNSB organiseerden deze jaarlijkse actie, waarbij scholieren in heel Nederland hun schaatsen hebben aangetrokken om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor waterprojecten in Malawi. Dankzij deze actie hebben kinderen in Malawi straks veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen op school.

Sterfte door vervuld drinkwater

In Nederland komt er schoon water uit de kraan. Je kunt het drinken, ermee douchen, spelen, koken, de wc doorspoelen en je handen wassen. In veel Afrikaanse landen is dat een ongekende luxe. Wereldwijd sterven elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Voor meisjes betekent waterschaarste vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc’s op school is voor meisjes een belangrijke reden om met school te stoppen.

Veilig drinkwater en betere hygiëne

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water worden in en om de hoofdstad van Malawi, Lilongwe drinkwatervoorzieningen aangelegd. Er wordt gezorgd voor goede sanitaire voorzieningen op scholen, waterkiosken gebouwd waar mensen drinkwater kunnen verkrijgen en er wordt voorlichting gegeven over hygiëne. Meer over het werk van Plan in Malawi.

Een liedje van Njewa

Maak kennis met leerlingen van de Njewa school uit Lilongwe, de regio in Malawi waar we voor hebben geschaatst. Zij zingen een liedje over hygiëne en hoe je jezelf schoon moet houden. Dit liedje is onderdeel van het project waarbij kinderen op speelse wijze leren dat hygiëne belangrijk is.

Opbrengst 2016

De opbrengst van Schaatsen voor Water 2016 was ruim 100.000 Euro. Een mooi resultaat waarmee duizenden kinderen en hun familie toegang krijgen tot veilig drinkwater en betere hygiëne.

Partners van Schaatsen voor Water

Water for Live

 

 

 

Lekker schaatsen en tegelijkertijd kinderen in Zambia aan schoon drinkwater helpen? Doe ook mee aan de sponsortocht Schaatsen voor Water tijdens de Schaatsnacht op 27 december in Eindhoven!

Logo_2014_02Plan Nederland en de KNSB organiseren de leukste schaatsactie van het jaar! Van 8 tot en met 16 november hebben duizenden scholieren zo veel mogelijk rondjes geschaatst om geld in te zamelen voor waterprojecten in Zambia. Heb je deze actie gemist? Ga met je gezin, vrienden of vereniging de uitdaging aan en geef Zambiaanse kinderen en hun families schoon drinkwater met je eigen schaatsrecord tijdens de Schaatsnacht in Eindhoven!

foto zambia meisje jerrycanLeven zonder schoon water

Waarom is het belangrijk om mee te doen? Water uit de kraan is in Nederland heel gewoon, in veel Afrikaanse landen is er helemaal geen schoon drinkwater. Dagelijks gaan er wereldwijd bijna 6.000 kinderen dood door vervuild water. Veel meisjes moeten iedere dag uren lopen om water te halen. Ook worden kinderen vaak ziek door vies water. Allemaal redenen om niet naar school te kunnen.

Wat doen we met de opbrengst?

We gaan zoveel mogelijk kinderen in Zambia helpen door het aanleggen van waterpunten, het bouwen van wc’s en kranen bij huizen en scholen en het geven van voorlichting over onderhoud van deze voorzieningen.

Ga de uitdaging aan en doe mee aan de sponsortocht!

Op zaterdag 27 december 2014 wordt alweer de 6e Schaatsnacht van Eindhoven georganiseerd door IJsclub Eindhoven. Dit is een schaatstoertocht waarbij afstanden afgelegd kunnen worden van 25, 50, 75, 100, 150 tot en met de Elfsteden afstand van 200 km. Een unieke gelegenheid om te proeven van de sfeer tijdens een schaatstocht, of een ideale mogelijkheid om je voor te bereiden op de alternatieve of misschien zelfs de echte Elfstedentocht.

schaatsen_kidsAls je mee schaatst krijg je een chip, die de door jouw geschaatste afstand registreert. Via een website kunnen alle aanwezigen op de baan, maar ook alle supporters thuis jouw voortgang live volgen. Dit jaar kun je voor schoon water in Zambia schaatsen! We vragen je minimaal 30 euro aan sponsorgeld op te halen, zodat we waterpunten, wc’s en kranen kunnen aanleggen. Als dit je lukt ontvang je je inschrijfgeld na afloop retour.

Ga naar de website van de Schaatsnacht

Tips van Jong Oranje

Speciaal voor iedereen die mee doet aan onze actie Schaatsen voor Water hebben de schaatsers van Jong Oranje een paar tips opgenomen zodat jullie goed beslagen ten ijs komen. Bekijk de leuke schaatstips van Team Jong Oranje.

Plan Nederland organiseert in november 2014 voor de 14e keer de grote landelijke scholierenactie; Schaatsen voor Water. Dit jaar in een unieke samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaatsers Bond (KNSB).

 

Logo_2014_02Duizenden scholieren, leden van schaatsverenigingen en gezinnen komen in actie op ijsbanen in heel Nederland om geld in te zamelen voor (drink)waterprojecten van Plan in het Centraal-Afrikaanse Zambia. Zij schaatsen zoveel mogelijk rondes, en laten zich per ronde sponsoren door vrienden, familie en kennissen.

Dit jaar kun je voor het het eerst buiten schoolverband meedoen aan ‘Schaatsen voor Water’ met je familie, vrienden, team, etc.

Voor scholen is er een educatief en sportief lespakket. Hierin wordt de waterproblematiek uitgelegd waarmee kinderen in Afrika te maken hebben en krijgen leerlingen informatie over de schaatssport. Het lespakket bevat ook instructies voor in de gymzaal, ter voorbereiding op het evenement. Gezondheid is in de actie een verbindende factor. Veilig drinkwater is daarvoor essentieel, net als voldoende bewegen en sport. Nederlandse kinderen, komen daarom op een sportieve manier in actie voor veilig drinkwater en een betere gezondheid van hun leeftijdsgenoten in Afrika.

waterput_jongetjeVeilig (drink)water voor de kinderen in Zambia

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water gaat Plan in Zambia waterpunten aanleggen, waarmee duizenden kinderen en hun familie toegang krijgen tot veilig drinkwater. Plan geeft ook voorlichting over de noodzaak van goede hygiëne en sanitaire voorzieningen. Met ondersteuning van Plan bouwen mensen zelf hun toiletten bij huis en wc’s en was gelegenheid bij scholen.

Hierdoor verbetert de hygiëne en worden ziekten teruggedrongen.
Met behulp van de nieuwe waterpunten worden ook gezamenlijk schooltuinen en visvijvers aangelegd, die gezonde voeding gaan leveren. De schoolkinderen leren bovendien hoe ze de tuinen en vijvers moeten onderhouden.


Ruim 30.000 leerlingen van 300 scholen gingen in november 2011 de ijsbaan op en het zwembad in om te schaatsen en te zwemmen voor veilig drinkwater en betere hygiëne in het grote, droge, West-Afrikaanse Mali. De totale opbrengst tot nu toe is € 568.132,-.

Deze opbrengst wordt gebruikt voor een groot project in Mali voor veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, latrines (soort wc’s) en betere hygiëne. Plan voert het project uit in 50 dorpen en op 40 scholen in de regio Kati. Het project loopt van april 2012 tot december 2015. In totaal profiteren 142.461 mensen hiervan.

Stand van zaken van het project in Mali

Door de onlusten in Mali en de vluchtelingencrisis die daarvan het gevolg is, kwam het project tijdelijk stil te liggen. Inmiddels zijn de werkzaamheden weer hervat. De resultaten tot nu toe:

  • De dorpen en scholen zijn geselecteerd en de lokale situatie is in kaart gebracht.
  • Met trainingen en voorlichtingssessies zijn alle betrokkenen bewust gemaakt van het probleem.
  • Met de scholen en de inwoners van de betrokken dorpen zijn de behoeften vastgesteld en is een plan opgesteld.
  • Op basis van onderzoek is vastgesteld waar de waterpompen worden aangelegd; er zijn 30 geschikte plekken aangewezen.
  • 65 mensen zijn getraind in Community Led Total Sanitation, een methode die de hele gemeenschap betrekt bij betere hygiëne en sanitaire voorzieningen.
  • De eerste stappen zijn gezet om latrines te gaan bouwen in de deelnemende scholen.
  • Op alle scholen is een WASH-club opgericht (Water, Sanitation & Hygiene). De clubleden hebben een training gekregen in WASH en kunnen nu zelf als trainer aan de slag.