Schaatsen voor veilig drinkwater en betere hygiëne in Malawi

Van 14 tot en met 25 november 2016 gaat Schaatsen voor Water weer van start, de leukste schaatsactie van het jaar! Plan Nederland, Water for Life en de KNSB organiseren deze jaarlijkse actie, waarbij duizenden scholieren in heel Nederland hun schaatsen aantrekken en zoveel mogelijk geld inzamelen voor veilig drinkwater in Malawi. Dankzij deze actie hebben kinderen in Malawi straks veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen op school.

Sterfte door vervuld drinkwater

In Nederland komt er schoon water uit de kraan. Je kunt het drinken, ermee douchen, spelen, koken, de wc doorspoelen en je handen wassen. In veel Afrikaanse landen is dat een ongekende luxe. Wereldwijd sterven elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Voor meisjes betekent waterschaarste vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc’s op school is voor meisjes een belangrijke reden om met school te stoppen.

Veilig drinkwater en betere hygiëne

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water worden in en om de hoofdstad van Malawi, Lilongwe drinkwatervoorzieningen aangelegd. Er wordt gezorgd voor goede sanitaire voorzieningen op scholen, waterkiosken gebouwd waar mensen drinkwater kunnen verkrijgen en er wordt voorlichting gegeven over hygiëne. Duizenden kinderen en hun familie krijgen door de inzet van Nederlandse scholieren toegang tot veilig drinkwater en betere hygiëne. Meer over het werk van Plan in Malawi.

Een liedje van Njewa

Maak kennis met leerlingen van de Njewa school uit Lilongwe, de regio in Malawi waar we voor schaatsen. Zij zingen een liedje over hygiëne en hoe je jezelf schoon moet houden. Dit liedje is onderdeel van het project waarbij kinderen op speelse wijze leren dat hygiëne belangrijk is.

 

Wat doet Plan met de opbrengst?

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water leggen Plan, Water for Life en de KNSB in Malawi drinkwatervoorzieningen aan, zorgen voor goede sanitaire voorzieningen op scholen, bouwen waterkiosken waar mensen drinkwater kunnen kopen en geven hygiënevoorlichting. Duizenden kinderen en hun familie krijgen zo toegang tot veilig drinkwater en goede hygiëne.

Lespakket

Er is een lespakket ontwikkeld over drinkwaterproblematiek in Afrika met informatie over schaatsen als sport en tips voor een goede voorbereiding op de actie. Gezondheid is hierbij een belangrijke schakel: veilig drinkwater is essentieel om gezond te zijn en te blijven, maar voldoende bewegen is dat ook.

Lespakket

Docentenhandleiding

Doe mee!

Scholen kunnen zich inschrijven voor Schaatsen voor Water via het inschrijfformulier.

Impressie: Kick-off Schaatsen voor Water 2015

Partners van Schaatsen voor Water

Water for Live

KNSB

Inspireer je vrienden

Downloads

Voor scholen die meedoen is er een educatief en sportief lespakket met veel informatie over waterproblematiek in Afrika en over de schaatssport.

Landelijke scholierenactie Schaatsen voor Water

Landelijke scholierenactie Schaatsen voor Water

Scholen kunnen zich nu al inschrijven voor de actie in november 2016.