Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Gevouwen vagina’s in strijd tegen meisjesbesnijdenis

Wereldwijd zijn ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen inmiddels het slachtoffer van besnijdenis. En iedere dag lopen ruim 8000 meisjes het risico om ook besneden te worden. Slachtoffers worstelen levenslang met de lichamelijke en emotionele gevolgen van deze verminking, die in sommige gevallen resulteert in de dood. Om aandacht te vragen voor meisjesbesnijdenis zetten we papieren vagina’s in.

Gevouwen vagina’s

Wij hebben papierkunstenares Mandy Smith betrokken bij het maken van onderstaande video. Mandy creëert al jaren allerlei objecten van papier, waaronder vagina’s. Zij maakt ze op basis van foto’s die zijn ingestuurd door vrouwen.

Wat is meisjesbesnijdenis?

Meisjesbesnijdenis of Female Genital Mutilation (FGM) is het gedeeltelijk of helemaal wegsnijden van de clitoris en de schaamlippen, zonder dat daarvoor medische redenen zijn. In sommige gevallen wordt de vagina vervolgens grotendeels dichtgenaaid. Er bestaan verschillende typen meisjesbesnijdenissen.
De besnijdenis wordt meestal onverdoofd uitgevoerd met een (scheer)mesje door een vrouw die haar geld daarmee verdient.

Wie lopen risico om besneden te worden?

Jaarlijks lopen 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Dat zijn ruim 8000 meisjes per dag! De meesten van hen zijn tussen de 0 en 15 jaar oud. Niet-schoolgaande meisjes op het platteland in Afrika en het Midden-Oosten lopen het meeste risico. Meisjes met een moeder die (hoger) opgeleid is, lopen aanzienlijk minder risico.

Gevolgen van meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis zorgt voor grote gezondheidsrisico’s die soms zelfs leiden tot de dood. Veel slachtoffers worstelen levenslang met lichamelijke, psychische en seksuele problemen. Voorbeelden zijn extreme (chronische) pijn, hevige bloedingen, infecties, menstruatieklachten, pijn bij seks, onvruchtbaarheid, problemen bij de bevalling, angst en depressie. De kans op klachten is, zowel op korte als lange termijn, groot.

Redenen voor meisjesbesnijdenis

Er worden verschillende redenen gegeven voor meisjesbesnijdenis, maar ze hebben altijd te maken met traditie en een cultureel bepaalde visie op vrouwelijke seksualiteit. Meisjesbesnijdenis beperkt zich niet tot één cultuur of religie.
Het is moeilijk voor te stellen, maar ook vrouwen die besneden zijn, laten hun dochter vaak besnijden. Lees hier waarom zij dat doen.

Wat Plan doet tegen meisjesbesnijdenis

Wij hebben verschillende projecten om meisjesbesnijdenis tegen te gaan, onder meer in Egypte, Mali, Ethiopië, Sudan en Kenia. We streven naar verandering en bewustwording op verschillende niveaus, bijvoorbeeld bij de overheid, lokale leiders, traditionele besnijdsters (de besnijdenis wordt bijna altijd door vrouwen uitgevoerd) en ouders en meisjes zelf.
Lees de 7 acties waarmee we meisjesbesnijdenis bestrijden

Steun Plan en doneer

Help ons meisjes te beschermen

Ja, ik help mee!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.