Don’t look away

Plan, Terre des Hommes, ECPAT en Free a Girl voeren gezamenlijk campagne tegen de prostitutie van minderjarigen tijdens het WK in Brazilië.

Wereldwijd zijn elk jaar honderdduizenden kinderen en jongeren slachtoffer van prostitutie.

JohnDeWolf-campagnebeeld-WK-staandGedreven door armoede en criminaliteit worden kinderen de straat opgestuurd om geld te verdienen. Tijdens het WK komen voetbalsupporters uit de hele wereld en uit Brazilië zelf naar de speelsteden in Brazilië. Om in de behoefte aan prostituees te voorzien, komen hierdoor naar verwachting duizenden jonge vrouwen en mannen naar deze steden. Een aanzienlijk deel van deze groep is minderjarig.

Samen met oud-voetbalinternational John de Wolf voeren Plan Nederland, ECPAT, Free a Girl en Terre des Hommes de campagne Don’t Look Away. Alle voetbalsupporters en toeristen die naar Brazilië afreizen worden opgeroepen niet weg te kijken bij verdenking van kinderprostitutie, maar dat te melden via het lokale nummer +55 100 (in Brazilië) of op de website meldkindersekstoerisme.nl.

De Don’t look Away-campagne wordt in Brazilië gevoerd en in andere landen in Europa. In Nederland wordt de campagne ondersteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie, TUI en de ANVR.

campagnelancering kindersextoerisme met Ivo Opstelten en John de WolfIn het kader van de campagne, die op 9 mei officieel werd afgetrapt door John de Wolf en minister Opstelten, maakte SBS6 een serie reportages in Brazilië. John en zijn zoons Rodney en Desley bezochten hiervoor de stad Fortaleza, waar tijdens het WK verschillende voetbalduels zullen worden uitgevochten. Ze zagen daar de andere kant van deze prachtige kustplaats en hoorden de schrijnende verhalen van meisjes die in de prostitutie moeten werken.

De reportages zijn van 9 tot en met 16 mei te zien in het SBS6-programma Hart van Nederland en gedurende de hele campagneperiode te bekijken op de speciale campagne-site dontlookaway.nl

Lees hier meer over de projecten van Plan in Brazilië die seksuele uitbuiting van minderjarigen aanpakken en Braziliaanse jongeren betere toekomstperspectieven bieden.

Wil je weten wat je kunt doen om de campagne te steunen?