De Vagina Monologen

Plan Nederland en de makers van theaterproductie ‘De Vagina Monologen’ werken samen om bekendheid te geven aan seksueel geweld tegen meisjes in ontwikkelingslanden. Zo dragen ze bij aan het werk van Plan om taboes rond seksualiteit te doorbreken, meisjes te beschermen en hun zeggenschap te geven over hun leven en hun lichaam.

Feiten over meisjes en seksualiteit

VaginamonologenElk jaar worden wereldwijd:

  • 150 miljoen jonge meisjes slachtoffer van seksueel geweld; 6 van de 10 slachtoffers zijn nog geen 15. De kans dat zij ongewenst zwanger raken is drie keer zo groot.
  • 2 miljoen meisjes besneden;
  • 10 miljoen jonge meisjes uitgehuwelijkt (en voor zwangere meisjes onder de 15 is het risico 5 keer zo groot om de bevalling niet te overleven)

Bron: ‘Because I am a Girl – The State of the World’s Girls’, Plan, 2007; ‘Breaking Vows: Early and Forced Marriage and Girls Education’, Plan, 2013

Dit doet Plan

In de strijd tegen seksuele uitbuiting zorgt Plan voor opvanghuizen waar slachtoffers van kindhandel en -prostitutie veilig kunnen wonen, medische en psychosociale zorg krijgen en een vakopleiding kunnen volgen. Zo kunnen ze werken aan een nieuwe, zelfstandige toekomst.

Om meisjesbesnijdens uit te bannen, werkt Plan aan bewustwording over de gezondheidsrisico’s van besnijdenis. Plan geeft voorlichting over de rechten van meisjes, maakt besnijdenis bespreekbaar, betrekt opinieleiders en dorpshoofden bij het programma en lobbyt bij overheden. Ook steunt Plan de traditionele besnijders bij het vinden van ander werk.

Om kindhuwelijken aan te pakken, geeft Plan voorlichting over de risico’s van het kindhuwelijk, overtuigt ouders, traint ‘wedding busters’, zet signalering- en meldingsystemen op, lobbyt bij overheden om de wettelijke minimumleeftijd om te trouwen te verhogen en doet er alles aan om onderwijs voor meisjes laagdrempelig en toegankelijk te maken.

Over De Vagina Monologen

De Vagina Monologen is een werldberoemd toneelstuk van de Amerikaanse schrijfster Eve Ensler. Het stuk bestaat uit tien monologen van een steeds wisselende cast van bekende vrouwen over seks, liefde, menstruatie, geweld, geboorte en nog veel meer. Ensler tekende de hilarische, confronterende, ongemakkelijke en ontroerende verhalen op uit de mond van van honderden vrouwen.

Voor meer informatie over de voorstelling en de actuele speellijst check de website van Bos Theaterproducties.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind